Sziasztok!

 

Ebben a cikkben egy versenyre való felkészülést (tesztelést) olvashattok.

A helyszín a Szerencsen található Árpádhegyi horgásztó.

Tudnivalók a tóról: A 2-3 nyaras pontyok telepítése folyamatosan történik a kifogott állomány függvényében, ragadozókból süllő, csuka. A becsült halmennyiség 30-40 q között mozog.

Ebből 60% -ban kedvenc a ponty.

A mi helyünk a tó hátsó részén volt megtalálható a 6- os faháznál.  Vízmélység 2 m volt kb., de ez jellemző az egész tavon.

 

Véleményem szerint egy versenyen az eredményesség 50%- ban a megfelelő helytől függ.

Ezért gyakran járok horgászni mindenfelé, hogy kitapasztaljam, mitől lehetek esetleg még felkészültebb. Mire jutottam eddig? Én hogyan horgászom? Mivel szenvedélyem lesz lassan ez a kellemes időtöltés, s talán a jövőben a megélhetésemet is ez adja majd, így néhány szempont alapján szedtem össze a gondolataimat. A versenyeken az egyik legfontosabb tényező, hogy hova húzunk. Bár nagyobb rész szerencse is kell hozzá, de többnyire nem rajtunk múlik, úgy, mint amikor csak kiválasztjuk a helyszínt, mint jelen esetben.

Milyen tényezőktől függhet egy jó hely?

  1. Legfontosabb az időjárás: meleg, hideg, szél, napsütés, eső vagy a feszíttet víztűkör vagy a hullámos víz.
  2. A dátum sem mellékes, mivel egy tavaszi időben vagy egy nyári vagy egy őszi időben is másképp viselkednek a különböző helyek.

Hogy mire is gondolok? pl: tavasszal hidegebb a hőmérséklet és süt a nap, akkor kb. 80%- ban mindig a kisebb vizeket keresik a halak, mivel ott hamarabb melegszik a víz és a halak egyből a kisvizet lepik meg. A tapasztalatom az, hogy ha hideg van és esik az eső vagy viharos az időjárás, akkor a halak egyből mennek le a mélyebb vízbe.

  1. Az ivás is sokban megváltoztat egy helyet, mivel a halak szeretik ilyenkor a nádakat és a partszéleket megkeresni.
  2. Ha már meg van a megfelelő helyünk, akkor másik nagy kérdés, hogy hány méterre és hova tegyük a bolyát vagy hova dobjunk:

Amikor versenyre készülünk, mi a csapattal azt a taktikát szoktuk alkalmazni. hogy kitűzünk egy távolságot pl: 100 m, s ott kezdjük meg a horgászatot. Aztán ha ott nem megy a hal vagy esetleg nem fogtunk, s mivel egy verseny fárasztó tud lenni és ne kelljen akkora távolságot megdobni és etetni, ezért mindig csalunk kifele a méterrel egészen akár 30 m- ig is. Amikor megérkezünk érdemes egy pár percre megállni a tóval szemben és figyelni az ugrálásokat és a túrásokat, ez is sokat segíthet.

Ha a helyünk megvan, s tudjuk, hogy hova dobjunk, akkor jöhet a szerelék és az előke:

  1. A szerelék:Mivel a jelenlegi versenyen, amire készülők, engedélyezve van a kosár használata, ezért most főként method kosárral próbálkoztam. Azonban olyan versenyeken is részt szoktunk venni, ahol csak ólom engedélyezett, ott paszta ólmot használunk általában.
  1. előke:Ezt több szemponthoz kell igazítani. Első, hogy ólom vagy kosarat használunk. Ha ólom, akkor hosszabb előke szükséges, viszont ha kosár érdemes minél rövidebb előkét használni. Második fontos tényező a meder, hogy kemény vagy iszapos a mederfenék. Mivel jelen esetben kosarat használtam és nem volt iszap tapasztalható, ezért kb. 10 cm -es előkét választottam. A horog 8-as méretű volt. Úgy gondolom, érdemes egy verseny körülmények között minél kisebbet alkalmazni és minél jobban lefinomítani a szereléket, mivel nagy hatásnak van kitéve a tó, és a halak is óvatosabbak lesznek.

 

Ezután jöhet az etetőanyag:

  1. Vannak olyan versenyek, ahol le van korlátozva a mennyiség, ezért érdemes ezt beosztani.Jelen esetben kevés magot próbáltam ki, ami kukoricából, repcéből, kenderből állt, és kevés Dovitos Mézes Fűszeres Etetőpellet 6mm- ben.
  1. Mi került a kosárba? Ennél a horgászatnál a Dovitos mézes etetőanyagot használtam, a másik etetőanyag pedig a Ananász-hal Dovit Magic Method Mix volt. Ezt érdemes a tó vízével és egy kis aromával bekeverni. Az aroma jelen esetben Black booster vanilíás locsoló volt.

Már csak a csali maradt:

  1. Több fajta csalit próbáltam: édes, fűszeres, halas, kagylós, vajsav. Ebből az édes íz világ vált be, azon belül is a mézes, a vaníliás és epres ízek. Ezt mindig változik, mert minden tó más, de van olyan, hogy egy tavon is minden nap más kell a halaknak.
  2. Egyik boton az Eper-hal – Magic Method Boilie, másikon a Fűszeres mézes – Oldódó bojli volt. Ezt csali tüskére szúrva kínáltam fel. Egy kicsit még megforgattam a saját dipjében vagy fluo dipben.
  3. Amit még érdemes method kosárral kipróbálni az a gumi kukorica. Lehet kapni naturt belőle és ezt saját igényünk szerint a dovit dipjeiben be tudjuk áztatni.

Néhány szebb halacska:

 

 

Most már minden kész volt egy jó kis horgászathoz, s persze a siker sem maradt el. Remélem szolgáltam némi újdonsággal. Ha mégsem, akkor sok szép fogást és eredményes horgászatot kívánok mindenkinek C&R.

Készítette: Baráth Gergő