Tavaszi keszegezés

 

Az idén úgy nézett ki, hogy elmarad a tavasz. A március végi havazás után április elején rögtön 20 fok fölé emelkedett a nappali hőmérséklet, azonnal nyári meleg jött. A szokásos tavaszi keszegezésre érkeztem a dávodi Klágya I. számú vízre, ahol a Dovit egyik keszeges etetőjét kívántam tesztelni. A vízről annyit kell tudni, hogy a Ferenc-csatorna egy holtágáról van szó, nádas és bedőlt fás, nyáron sok helyen tökleveles szakaszokkal váltakozva, erősen eliszaposodott aljzattal.

DIGITAL CAMERA

A kép közepén látható nádcsomó elé horgásztam szemből a partról

A hely amit kiválasztottam a befolyó árok torkolata jó horgászhely, mert a halak általában itt lesik a besodródó ennivalót. Ezenkívül elég sekély is ahhoz, hogy ilyenkor a szélvizeket felkereső halak itt is bóklásszanak.

Főleg, hogy a Dovit etetőanyagait is bedobáltam a kiszemelt helyre.

Etetőanyag variáció:

1 kg Dovit fekete hidegvízi pontyozó

2 kg Dovit X-tra dévér plus

1 cs Dovit lebegő morzsa

1 cs Dovit poraroma

1 fl  Dovit csl locsoló

1 liter  csonti

 DIGITAL CAMERA

Az etetőanyagokat előző este egy fedeles vödörben szárazon összekevertem, hogy az illatanyagok jól átjárják egymást. Reggel kb. fél liter vízhez hozzáöntöttem a csl.  locsolót és ezzel nedvesítettem meg az etetőanyagokat. Én mindig két lépcsőben végzem ezt, először félkészre keverem, majd félóra állás után nedvesítem készre és töröm át. A poraromát mindig a horgászat közvetlen megkezdése előtt adom hozzá.

A fekete hidegvízi pontyozó aroma szegénységét jól kiegészíti az X-tra dévér plus erős fahéjas jellege. Akkor minek a pontyozó etető kérdezhetnénk?! A válasz egyszerű, a világosabb keszegező anyag talán elriasztaná a tavaszi tiszta vízben az érkező halakat, de a fekete hidegvizi pontyozó kellő mértékben megsötétíti a keveréket a tapasztalataim szerint.

A felszerelés:

5 méteres spiccbot, 1 gr-os úszó, 12-es zsinór 10-es előkével, 12-es füles horog.

A füles horgot az  un. Uni kötéssel erősítem fel. Ez a manapság divatos elnevezése az általam legalább 25 éve használt módnak, amit mi régebben egyszerűen „csúszó csomó”-nak, vagy másképpen „hóhér csomó”-nak hívtunk. Ezzel a kötéssel rögzítem a füleshorgokon kívül a forgókapcsokat is és mindent aminek füle vagy karikája van.

 

A horgászat jól indult, jöttek a dévérek, karikák, egy-egy kárász is. Egy szép bodorkát eltettem az esti harcsázáshoz csalinak.

 DIGITAL CAMERADIGITAL CAMERA

Dévérkék, karikák közé jött egy-egy kárász és bodri is.

Azután egyszer csak eltűntek a keszegek és egy villám kapás után azonnali szakítás jelezte, hogy pontyok érkeztek az etetésre. A második szakítás után letettem a finom 5 m-es tűspicces botot és elővettem egy öreg 6 m-es csőspiccest, amelynek két tagját begumiztam. A szerelék: 1 gr-os úszó 15-ös nanofil zsinórra rögzítve, direktben, 12-es füles horoggal. Ezzel már megfoghatóak voltak a potykák is.

 DIGITAL CAMERA

A méretes pontyok 1,5 2 kg közöttiek voltak.

Ami ezután jött az valami fantasztikus volt. 22 db pontyot fogtam 2 óra alatt, ebből 3 db volt méretes (35 cm feletti). A begumizott spiccel kivédhettem az erőteljes kirohanásokat is. A mai horgászat egyben felkészülés is volt az évad első horgászversenyére. Összességében nagyon jól vizsgázott a kiválasztott etetőanyag kombináció. A fekete hidegvízi pontyozó nagyobb szemcséi és a sok csontival felturbózott etetés a pontyokat is táplálkozásra bírta.

Sajnos a helyi horgászrend szigorúsága nem engedte meg a méretalattiak megtartását még egy fotózás erejéig sem.

 

Both László  veteránbajnok

A veterán magyar bajnok 2010 200px 2