Üdv ismét minden kedves sporttársnak, érdeklődőnek!
Előző cikkemben a könnyű pelletek világába nyertünk egy kis betekintést, láthattuk hogyan oldódnak, és pár apró lehetőség is megemlítésre került. Ebben az írásban, a „nehéz” pelleteket vizsgálgatjuk meg, és a végén, kutyulunk ismét egy kicsit, immár a nyári pelletes etetéshez, fölhasználva az előző írásban megszerzett ismereteket is.

A nehéz pelletekElőször is, mi is az a nehéz pellet? Nehéz pelletnek hívok, minden olyan pelletet, ami nehezebben emészthető, tehát nagy a zsír és olaj tartama, ezáltal nehezebb lebontani a halaknak, előbb eltelnek tőlük, és a vízben sok időt kibír. A fehérjetartalmat szándékosan nem említem, hiszen mind a könnyű, mind a nehéz pelletek magas fehérjetartamú granulátumok. Annyit azonban érdemes megemlíteni, hogy a nehéz pelletekben jóval több fehérje található. Ezeket a pelleteket, magas zsír, és olajtartamuk miatt, melegebb vízben érdemes bevetni, hiszen a bennük található anyagok, ilyenkor terjednek a legjobban. Hogy egy kicsit pontosabban fogalmazzak, a zsír és olaj, a hidegben megdermed, „összeugrik” a melegben viszont terül. Durva, de talán jó példa a teavaj. Mikor kivesszük a hűtőből, szinte alig kenhető, darabos, törik. Viszont szobahőmérsékleten tartva, előbb utóbb, takaríthatjuk a környezetét. Nos, a nehéz pelletek is hasonlóképpen működnek. Annál intenzívebb, minél melegebb a környezet. Ez általánosságban igaz is, de mint később láthatjuk, a Dovit háza táján megpróbálnak erre is megoldást kínálni.

Lássuk tehát a Dovit pelleteket:

Először, az adatok. A könnyebbség kedvéért ezeket egy táblázatba foglaltam, mivel elhanyagolható különbséggel, ezek megegyeznek. Talán annyit azért érdemes megjegyezni, hogy a Betain pelletek mérettől függően 20-60 perccel tovább bírják a vízben, mivel árnyalatnyit magasabb a zsírtartalmuk. Méretben, a betain pelletből, 8 és 16 mm-es, a halibutból 8,12,17, és 22mm-es, a Red & Black –ből 8,12,16, és 20mm-es áll rendelkezésre.

A nehéz pelletek
Red & Black pellet:

A nehéz pelletek
Ez a pellet család egy dobozon belül tartalmaz fekete és vörös pelletet, mely a hozzáadott magas minőségű ráklisztnek köszönheti színét. Finomabb orrúak, érezhetik a két pellet közötti halvány illatkülönbséget, mely azonban a halak számára, egyértelműen és jól megkülönböztethető. A család által feltárul a választás lehetősége, hiszen ha a hagyományos fekete halibut nem kapós, akkor egyből próbálkozhatunk ezzel. Másik szempont lehet még, ha a környéken sokan próbálkoznak fekete halibuttal, akkor adott esetben az gyanakvást kelthet a halakban, ekkor jön el a váltás ideje. Érdemes vegyesen is hajszálelőkére fűzni, finomszerelékeseknek nagy sikert hozhat a vegyesen fűzött 8mm-es, kettő közé húzott hungarocell golyócskával meglebegtetve. Nagyvadra pályázók se felejtsék el a kisebb méreteket sem, mivel ha közvetlenül mondjuk egy 20mm-es alá fűzünk egy 8mm-es ellentétes színű pelletet, akkor az azon felül, hogy érdekesebbé teszi a „kínálatot”, még kiválóan el is tartja a horogtól a nagyobb pelletet, ezáltal jobb akadást biztosítva. Meg kell említeni, hogy a R&B pelletek teljes keresztmetszetükben aromázottak, így az íz leadás folyamatos, és egyenletes. A nyolcmilliméteres változatot nyugodtan fölkínálhatjuk akár vízközt is, hiszen nem nehezebb, mint egy kukoricaszem. A nagyobb változatokhoz, érdemes pellet úszót, vagy vízi golyót használni, és a kánikulai időkben kicsi, akár 30-40cm-es eresztékkel a víz színén felkínálni.

Halibut pellet:

A nehéz pelletek
A fekete halibut pelleteket szinte mindenki jól ismeri. Rendkívül magas fehérje, olaj, és zsírtartama van, ezáltal kimagasló tápértékkel bír minden hal számára. A végletekig csépelt „ez a bel tartalom ezért jó-azért jó a halnak” szöveget én inkább most kihagynám, fogadjuk el hogy jó. Inkább arról beszélnék, hogy a Dovit kínálatában, létezik a dippelt halibut pellet, melyre a gyártás során már rákerül, és nem utolsó sorban bele is ivódik a felszínébe, egy sűrű ízesített, illatosított dip. Aki arra gondol, hogy ez úgyis hamar elillan a pelletről, és nem is tulajdonít neki jelentőséget, az nagyot téved. Valóban, a dippek feladata a gyors csalogatóhatás kiváltása, ez együtt jár adott esetben a csali felszínéről történő leoldódással, de ebben az esetben ez nem teljesen igaz. Amint említettem, a Dovit dippelt halibut pelletekre, már gyártás alatt rákerül a sűrű dip, így sokkal jobban tart, és beleszívódik a granulátum köpenyébe is. Vízbeérkezés után a külső dip réteg gyorsan leoldódik, ezáltal a normál halibutokhoz képest, gyorsabban vonzza a halat. A Betain pelleteknél látható képeken látszik hogy még az oldódás vége fele is (18 óra elteltével készült kép), látszódik egy kevés sárgás réteg a 22mm-es pellet felszínén (ananászos pellet). A másik előnyös tulajdonság még, ami szintén a kiváló dippelési eljárásnak köszönhető, hogy mikor teljesen fölpuhult az áztatástól, még mindig áll, és elüt az aljzattól. Felhasználása ugyanúgy történik, mint akár melyik másik nehéz pelletnél, mivel ebből is létezik kisebb és nagyobb méret is. A halibut pelleteket inkább melegvízen érdemes alkalmazni, de kisebb 8mm-es változatát akár az őszi lehűlő vízen is sikerrel bevethetjük.

Betain pellet:

A nehéz pelletek
A Betain pellet méltánytalanul elhanyagolt pelletfajta, melynek a halibutpellet-hez hasonlóan magas fehérjetartama van, bár annak mértékét nem éri el. Viszont ez a fajta granulátum más értékes összetevőket tartalmaz, ami az élvonalba emeli ezt a csalit. Elsősorban a betain, amit meg kell említsek. Ez az anyag megtalálható, a tengeri halakban, és ami fontosabb, a zsákmányállatokban is, mint például a férgek. Ez az egyik anyag, ami alapján a halak beazonosítják a táplálékot. A másik fontos tulajdonsága a magas zsírtartalom, mely minden halnak, de kiváltképp a nagytestű példányoknak teszi még tetszetősebbé a csalit, ráadásul egy leheletnyivel továbbtart az oldódása is . A Betain pellet is létezik dipelt változatban, ami oldódásra és csalogató hatásra ugyan olyan, mint a halibut pelletnél látottak. Rendkívüli előnye abban rejlik sok más „büdös-halas” pelletfajtához képest, hogy betain tartama végett, hideg vízben is alkalmazható, ráadásul mérettől és ízesítéstől függően szinte minden halfaj rajtaveszhet a csalin. Kisebb 8mm-es méretével fogtam már kapitális kárászt, nagyobbjával pedig nyáron az afrikai harcsa csalható horogvégre rendkívül gyorsan. Ajánlanám kisebb halra a 8mm-est, egy-két csontkukaccal megtámogatva. Sokszor ez még akkor is működik, ha a jól ismert csonti-kukorica szendvics nem. Afrikai harcsára a 16mm-es meglebegtetve, 2szál gilisztával, brutális hatást érhet el, egy kifejezetten büdös etetőanyag használata mellett (pl: sárga csontis, halas, vagy füstölt aromával, de még jobb a method keverékek Black Method változata.), vagy akár azis megfelel, ha pva termékkel mellérakunk egy kevés 8mm-es fokhagymás véres májas, vagy hallisztes 6mm-es etetőpelletet.

A nehéz pelletek

A képen szépen látszik a méretből adódó oldódási különbség

Nyári pelletes etetési tipp:

A nyári horgászatok alkalmával a pelletes etetés egy kiváló etetési forma, mely variálhatósága a hideg vízi (őszi, tavaszi) etetéshez képest sokkal több variációt foglal magában. A meleg vízben, már számításba jönnek a nehéz pelletek is. Alapul nyugodtan használjuk, sőt kifejezetten ajánlott a könnyű pelleteket megtartani, mivel ezek szolgálják az intenzív csalogató hatást, de a megnövekedett hőfok miatt, már sokkal gyorsabban bontanak, így igazi helybentartó etetésre kevésbé alkalmassá válnak. Ilyenkor lép be a képbe a nehézpellet, mely tápértékével garantáltan helyben tartja a halakat.

A nehéz pelletek
A részarányokat én 500g/rész-be szoktam számolni, mérni, de nyugodtan megváltoztathatjuk ezt kevesebbre, többre, ízlés szerint. Arra figyeljünk, hogy a nehéz pelletek arányai igen képlékenyek, mivel egyrészt függ a víz hőfokától, és a halak táplálkozási kedvétől is. Ha nagyon megy a hal, nyugodtan növeljük az arányait, ha kevésbé, akkor kissé csökkentsük, hogy nehogy hamar elteljenek és továbbálljanak.

Hangsúlyoznom kell, a fenti táblázat csak egy-egy tipp, nem szentírás. Ha valaki úgy érzi, hogy fog egy zacskó 6mm-es alap pelletet, és meghinti egy marék halibut, vagy betain pellettel, akkor sem fog mellé. De a könnyű és nehéz pelleteket, mindenképpen érdemes vegyesen tálalni, ha meleg vízben etetünk. Ízre olyat csalit válasszunk, ami harmonizál az etetésünkkel. A Dovit pelletek teljes kínálata megfelel a meleg víz által tálalt követelményeknek, úgyhogy nyugodtan válogassunk, kísérletezzünk, kényünk-kedvünk szerint. Ajánlatos különböző magokat, magmixeket az etetésre szánt pelletekhez hozzákeverni, akár főzve, akár szárazon. Meg kell említsem, hogy ragasztó hozzáadásával és kevés áztatással, gyönyörűen gombócozható és lőhető, kosárba gyúrható kaját kapunk.

Egy konkrét tipp:

Rakós, Match botos, vagy nádi horgászatra szoktam használni mikor pontyozom. Csúzlival, apránként vagy egyszerre bejuttatva is tökéletes, max 2-2,5 méteres vízig.

Nyári pontyos:

8mm-es kékkagylós garnélás pellet: 1kg (2rész 500g/rész-el számolva)
CSL pellet, polipos: 500g (1rész)
Betain pellet, natúr: 250g (0,5rész)
Halibut pellet, natúr: 500g(1rész)
Színes horog pellet, csemegekukoricás-halas: 500g (1rész)
Magmix extra főzve: 500g (1rész)
Csalik: Csemegekukorica, Ízesített kukorica (kagyló), Betain horog pellet különböző variációi.

E variáció igen gyorsan csábítja a pontyok minden méretét, és a nagy kárászok is előszeretettel megfordulnak etetésemen, de őket lehet szelektálni nagyobb csalikkal. Ez a keverék megdöbbentő hatást érhet el nádi horgászatnál, mivel íz világa ott áll legközelebb a pontyok egyik természetes táplálékához a vándorkagylóhoz. Ezt úgy értem, hogy a vándorkagyló előszeretettel kapaszkodik, a nád szárára, ezáltal a pelletek nincsenek messze a valóságban is megtalálható természetes táplálék lakóhelyétől, ami azért fontos, mert elaltatja a halak gyanakvását. Hiszen ha belegondolunk, mi is kétkedve fogadnánk egy hamburgert a rét közepén feltálalva.

Ezzel el is érkeztünk a pelletek második csoportjának végéhez, remélem tudtam egy kis segítséget nyújtani a használatuk, működésük terén, és remélem, sok szép fogásban lesz részetek általuk.

Üdv: BS Dovit Team