Valószínűleg mindenkinek ismerős az a szituáció, amikor a nap magasan jár az égen, a tikkasztó melegben a halak kapókedve alábbhagy, mintha nem is úszkálnának előttünk a vízben, és már az egész csaliarzenálunk kipróbáltuk, de kapást nem bírunk elérni.

Pont egy ilyen nap adta az írásomnak a témáját.

Egy „pihentető“ method horgászatra készültem, a jópár folyóvízi horgászat és keszegezés után célom az volt, hogy szákba tereljek pár testesebb pontyot egy fotó erejéig.

A helyszín egy általam jól ismert vízterület volt, így mondanom sem kell, hogy nagy lelkesedéssel indultam neki a reggelnek, számítva, hogy egy egyszerű, agyalásmentes, igazi örömpeca lesz.


Két óra elteltével már aggódóan vakartam meg a fülem tövét, mikor még egy akcióban sem volt részem, hogy itt valami baj van. Lepróbáltam az összes csalit, ami csak nálam volt, de eredmény nulla. Magam sem tudom honnan, de az az ötletem támadt, hogy a táskámban lévő pár alapanyag adott ahhoz, hogy egy saját csalit dobjak össze. Elvégre nem sok veszteni valóm volt, így hát kipróbáltam. Így készült el a vízparton a saját kis Dovitos pasztám, ami valahogy mindent varázsütésre megváltoztatott, és elkezdtek felpörögni az események. Nap végére egy fantasztikus horgászat alakult ki, a paszta remekül működött, ezért úgy döntöttem, hogy belemélyítem magam  a pasztás horgászatba, és megnézem mi is rejlik benne valójában.


A pasztát természetesen nem én találtam fel. Eredete sokkal messzebbre nyúlik vissza, mondhatni nagyapáinkig. Csak akkoriban ők lisztből, vízből, egy kis pirospaprikából, illetve megnedvesített kenyérbelsőből egy kis pirospaprikával megfűszerezve készítették ezt a pasztát, és használták nagyon eredményesen. Ma már ezek a gyurmák háttérbe szorultak, vagy mondhatni inkább feledésbe merültek, és az idő előrehaladtával, a halak megváltozott igényeihez olyan csalik kerültek piacra, amiknek a „régi pasztákhoz“ mérten fogósságuk és csalogatóhatásuk meghatványozódott.


Az általam elkészített 2 paszta receptje és elkészítése:

Paszta 1:

-¼ zacskó Prémium Bomb method mix

Dovit ragasztóanyag

– víz


Az etetőanyagot tálkába helyezem, majd megszórom a Dovit ragasztóanyaggal. Szárazon összekeverem, majd vízzel, nagyon apró lépésekben, fokozatosan nedvesítem és pasztává gyúrom.

A ragasztóanyagot ahhoz mérten kell adagolni, hogy gyors vagy lassú oldódású pasztát szeretnénk készíteni. Ezzel tudjuk szabályozni, hogy pár perc alatt szétessen a csalink, vagy tovább, akár tíz percnél is tovább egy egész kis gombócot alkosson. Ehhez kísérletezni kell, és kitapasztalni mindenkinek az igényeinek megfelelő mennyiséget. 

Fontossága, hogy folyamatosan nagyon kis lépésekben adagoljuk hozzá a vizet a pasztánkoz még jobban felértékelődik, ugyanis ha egyszerre nagy mennyiséget adunk hozzá a pasztánk becsomósodhat, így veszítve csalogatóhatásából.

Paszta 2:

– ¼ zacskó Magic Method Eper-Hal pellet

-víz



A pelletet egy tálba helyezem, majd annyi vizet öntök rá, hogy épp ellepje. Ebben az esetben nem csak feláztatom a pelletet az ‘ahány miliméter, annyi perc’ elven, hanem hagyom, hogy minden vizet magába szívjon, és teljesen felpuhuljon. Miután a pelletek magába szívták a vizet, ami kb. 15-20 perc, egységes, kész pasztává gyúrom.

Természetesen itt is lehet szabályozni a paszta oldódásának a sebességét, mégpedig a hozzáadott víz mennyiségével. Természetesen ez is egy kis próbálgatást, gyakorlást igényel.

TIPPEK a pasztás horgászathoz:

1) A negyed zacskónyi pelletből, etetőanyagból készült pasztamennyiség akár több horgászatra is elegendő mennyiség. Horgászat végén zacskózzuk, vagy dobozoljuk le, és hűtőszekrényben akár hetekig is eláll, és bármikor kéznél van a nyerő kis csalink.

2) Ha olyan vízterületen szeretnénk pasztával horgászni, ami számunkra ismeretlen, javaslom, hogy egy „natúr“ aromamentes pasztát készítsünk. Menet közben az eredménytül függően a Magic Method Spray-vel tövább ízesíthetjük pasztánkat, a halak ízvilágához igazodva.

Viszont ha olyan vízterületre érkezünk, ahol már tisztában vagyunk, hogy a halak milyen ízeket részesítenek előnyben, akkor ajanlatos bekeverésnél víz helyett a Dovit QuickLiq-et használni.


Végszerelék, paszta felkínálás:

Pasztás horgászatnál nem „finomkodhatunk“ horogméret terén. A megszokott 12-14-es horgokat fel kell váltanunk 6-10-es méretű horgokra. Ennek oka a csali méretéből ered, ugyanis a kisebb horogválasztás, sok halveszteséggel járhat. Aggodalomra természetesen nincs ok, a nagyobb horog miatt nem lesz kevesebb a kapásunk!


A paszta felhasználására és felkínálására rendkívül sok mód létezik. Rágyúrhatjuk közvetlen a horgunkra. Készülnek erre a célre külön kis spirállal ellátot horgok, amik kifejezetten a paszta csalizásához lettek kifejlesztve, bár ennek annyi a hátránya, hogy rendkívül nehéz beszerezni.

A pasztás horgászathoz külön lett kifejlesztve még az úgynevezett pasztakosár, amit én is használok. Ez egy műanyagból készült, picike etetőkosárnak kinéző „kütyü“, amit a hajszálelőkére kell felkötni és megkönnyíti a pasztával történő csalizásunkat.

TIPP: Ha a pasztakosár közepébe egy kis hungarocell golyót helyezünk, majd utána gyúrjuk bele a pasztánkat, akkor egy kikönyített waftert, vagy akár pop-up csalit is kaphatunk, ami a legapróbb szívásra is elmozdul a hal felé.


További ötletek a paszta felhasználásához:

használhatjuk kosárba is, így egy nagyon lassú oldódású mixet kapunk

– rágyúrhatjuk bojlira

– rágyúrhatjuk halibut pelletre

– rágyúrhatjuk az ólomra  


 Horgászat:

Pasztás horgászatnál mindig egy nagyobb alapot készítek főtt takarmánykukoricából és kenderből, de ebben a nyári hőségben nagyon jók még az erjesztett mag-mixek. Az ilyen szemesanyagból álló etetésre nagyon ritkán áll rá az apróhal. Ha bejuttattam a megfelelő mennyiségű magot, a helyre 1-2 gombócnyi pasztát is ráteszek. De tényleg csak nagyon keveset, hogy ne legyen a csalimnak konkurenciája. Innentől egy egész napos horgászatnál ráetetni maximum egyszer elég, de egy rapid horgászatnál teljesen, szükségszerűtlen újraépíteni, mert a folyamatos, ütemre való horgászat és a method kosárból kioldódó, és a pasztából leoldódó szemcsék folyamatosan fent tudják tartani az etetést és a halak érdeklődését.


A paszta további pozitívumai:

egyszerű elkészíteni és használni

– tetszőleges méretű csalit tudunk belőle formázni, épp amekkorára szükségünk van

– könnyen aromázható és váltható a csalink íz- és aromavilága

– fogóssága megkérdőjelezhetetlen

– takarékos, pénztárcabarát – kevés alapanyag szükséges az elkészítéséhez, és nagyon egyszerű a tárolása

– az összes békéshal szívesen fogyasztja

– szinte bármelyik horgászmódszerhez használható: rakósbotozáshoz, bordás kosaras horgászathoz, Bomb feederhez, method horgászathoz stb stb.


Remélem tudtam egy kis újdonságot és ötletet mutatni nektek. Bízom benne, hogy meghoztam a kedveteket egy kis kísérletezésre, próbálgatásra, és Ti is kipróbáljátok a pasztás horgászatot hasonló sikerrel, és elnyeri a tetszéseteket.

Katona Tibor

Dovit Szlovákia