A jót mindig lehet fokozni! A mai bő választékú horgászpiacon számtalan adalékanyagot találunk, amivel még attraktívabbá tehetjük etetőkeverékeinket. A pastonchino és az angolmorzsa hatalmas szerepet játszik eredményességünkben. A Dovit palettáján a rendkívül fogós etetőanyagok, aromák, csalik mellett megtalálhatunk különböző morzsákat és pastonchinokat.

Egyszerű, ám annál nagyszerűbb adalékanyagok

Ezek az adalékanyagok minden békéshal, a dévér, kárász, ponty, de még a márna horgászatában is rendkívül nagy pluszt nyújtanak.

Angolmorzsa

Az angolmorzsa nem más, mint egy speciális eljárással készült kenyérmorzsa, amely a békéshal- horgászat egyik mellőzhetetlen adalékanyaga. Ezek a morzsák száraz állapotban is nehezek, gyorsan süllyednek, ezért biztosak lehetünk, hogy az áramlat egyáltalán nem, vagy csak nagyon lassan sodorja el a szemcséket az etetésünkről, ezért a később érkező halak mindig fognak ott találni ínycsiklandó falatokat.

Figyelemfelkeltő…
…falatok!
























A vízben fokozatosan, lassan puhulnak, képesek akár duplájukra megdagadni, mindeközben megtartják eredeti formájukat. Az etetőanyagban feltűnő színes morzsák már messziről felkeltik a halak érdeklődését, és így tovább az etetésen tartják a kíváncsi halakat. A piros szemek, főleg az áttetsző vizekben eredményesek, míg a sárga szemek a zavaros vízben bírnak remek figyelemfelkeltő tulajdonsággal. Keszeg és pontyhorgászatban játszik jelentős szerepet, de a kárász horgászatánál sem elhanyagolható. Mivel egy rendkívül univerzális adalékról van szó, ezért használatával sohasem lőhetünk mellé. Az angolmorzsát már a megnedvesített kész etetőanyaghoz adjuk hozzá.

Amire viszont oda kell figyelnünk az a keverési arány. Az angolmorzsa egy igazi szénhidrátbomba, ezért az etetőanyaghoz mérten 10-15% a keverési arány. Ettől nagyobb felhasználás szinte indokolatlan, még a felmelegdett nyári vizekben sem, mikor a halak aktívak, mohón táplálkoznak és felgyorsult az anyagcseréjük.


Minden,mi…
…szem-szájnak…














…ingere!



Pastonchino

Ízes-színes…
…kekszőrlemény!






















Hangzásából már tudunk következtetni, hogy egy olasz adalékról van szó. Eddig főképp a versenyhorgászatban volt szerepe, hétköznapi felhasználása háttérbe szorult, de már egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A pastonchino nem más, mint egy rendkívül nehéz, fajsúlyos, zsíros kekszdarálék, erőteljes ízzel és aromával, ami durvára őrölve kerül forgalomba. Szemcsézete jóval kisebb, mint az angolmorzsáé. Szemcséi egyformák, ezért minden szemcse egyszerre érkezik meg a fenékre. Mivel ugyanolyan ízes, színes, nehéz adalék ez, mint az angolmorzsa, felhasználási célja megegyezik a társáéval. Színe szintén figyelemfelkeltő,ugyanúgy a fenéken megvárja a később érkező halakat és segít őket helyben tartani, és mivel rendkívül apró szemcséjű a halakat sokáig lefoglalja, de el nem telíti, ami egy remek tulajdonság.

A sárga színű citrom, míg a piros eper ízesítésű, melyeknek főleg a ponty és kárász horgászatában van jelentős szerepe.
A pastonchinot ugyanúgy, mint az angolmorzsát a kész bekevert, átrostált etetőanyaghoz adjuk, így a szemcséket semmi sem tudja lefolytani, tehát önállóan tudják kifejteni attraktív hatásukat és dolgoznak a mederfenéken.

A keverési arány szintén megegyező, amit 10-15%-ban lehet meghatározni, ennél több nem javasolt, ugyanis a zsíros szemcsék elősegítik az etetőanyag oldódását, és könnyen áteshetünk a ló másik oldalára.


Ez aztán a…
…terül-terülj…













…asztalkám!


Csodaszerek nem léteznek, de bátran használjuk e két adalékot horgászataink során, hogy még fogósabbá tegyük keverékeinket. A halak meghálálják igyekezetünk!

Görbüljön!



Katona Tibor

Szlovákia