Sziasztok !

 

Sajnos a tél közepét tapossuk. A kedvező időjárásnak köszönhetően vannak tavak, ahol még lehet horgászni, de igazából a horgászok nagy része félre rakta a peca cuccait. Így vagyok ezzel én is, de nagyon várom a tavaszt, ami új esélyt ad nekünk horgászoknak. Egy új esélyt ad, hogy megdöntsük pontyrekordunkat esetleg az összfogásunkat, vagy csak egy új alkalom arra, hogy kedvenc hobbinknak szenteljük az időnket.

 

A hideg téli estéket szeretném egy kicsit feldobni, vagy egy kis ötletet adni, amivel tudtok Ti is készülni a következő szezonra. Gyúrjatok bojlit, majd ha elkészültetek szárítsátok megfelelő ideig és mehet is a fagyasztóba. Peca előtti nap pedig ha kiveszitek a fagyasztóból, nyugodtan fel is tudjátok használni.

 

Én személy szerint szeptember vége környékén legyúrtam életem úgymond első ,,normálisnak” mondható bojliját különböző alapanyagokból, de nagyrészt a Dovit termékei alkották a bojlim 70%-át.

 

Hogy mi is kell egy bojlikészítéshez ???

  • Ha nem szeretnénk sokat bajlódni és szép formájú golyókra vágyunk mindenképpen szerezzünk be egy rollert illetve egy kinyomó pisztolyt.

Milyen ízű, összetételű bojlit készítsünk ? Miből állítsuk össze a receptet?

 

  • Azt javaslom ,hogy akik most próbálkoznak először a bojlikészítéssel, azok ne maguk próbálják arányba állítani az összetevőket ,mert nagyon nehéz lesz 0 tudással úgymond hasraütésszerűen.
  • Saját ,, kezdő ” receptem részét képezte a Dovit álltal forgalmazott etetőanyagaik közül egy büdösebb,fűszeresebb jellegű. Ez volt úgymond az alapmixem.
  • Az alapmixet további adalékanyagokkal lehet fokozni.Jelen esetben a száraz összetevőkhöz egy kevés Robin Redet adagoltam.
  • Míg a folyékony összetevők pedig halolaj, aroma és a Dovit álltal forgalmazott Kagylós Kukoricatejből ,Robin Redből álltak.

A folyékony összetevőket jól elkeverve a száraz összetevőkkel és kevés víz hozzáadásával elkészült a tésztám.

  • Fontos,ha egy kis tasakba helyezzük a tésztát egy kis időre.Jobban összeérnek az ízek.

Majd a kinyomó pisztoly segítségével kinyomjuk a tésztát,amit a bojlirolleren szép golyó formává varázsolunk.

Fontos, hogy a rollert és a kinyomó pisztolyt beolajozzuk. Erre véleményem szerint tökéletesen megfelel egy kevés olaj is. Ha ezt a lépés kihagyjuk, nagy szenvedés árán sikerül csak kinyomni a hurkákat. (tapasztalat)

Ha jól végeztük a munkát,ilyen szép formájú golyókat kapunk. 🙂 Bár nem minden a szépség ,ha párosul mellé még a fogósság, akkor végeztünk tökéletes munkát.

 

Az őszi évzáró pecám helyszínéül a Pródi horgásztavat választottam. Ahol tudtam, ha jó bojlit készítettem a jó halállománynak köszönhetően hamar tudtomra fogják adni a halak.

A rövid félnapos peca alatt egy bottal saját készítésű bojlival, míg egy botom egy gyári bojlival csaliztam.

Hihetetlen boldogsággal vettem tudomásul, hogy a saját friss előző héten készített tartósítószer nélküli bojlim megállta a helyét, sőt. 8- 8 db halat sikerült fognom.

Ekkor jöttem rá, hogy egy saját csalival történő halfogás mekkora örömet tud okozni a horgásznak.

Mindenkinek, aki egy kis kihívásra vágyik, vagy csak kíváncsi nyugodtan próbáljon saját elképzelései szerint bojlit készíteni. Erre elsőként tökéletesen megfelel egy kedvenc már jól bevált etetőanyag vagy gyárilag elkészített bojlimixet. Majd később ha komolyabban vennétek a bojlikészítést egyedileg is összeállíthatjátok a mixet.

 

Mindenkinek kívánok jó időtöltést és akinek egy kicsit felkeltettem az érdeklődését és kedvet kapott a bojlikészítéshez annak pedig sok sok halat kívánok  !!!

 

Üdv. Pandy Ákos