Mire is jó a befagyás időszaka ha nem arra, hogy blogra vessem az év közben megszerzett tapasztalataim. Ebben az írásban a hétköznapi eredményes keszeghorgászatot szeretném bemutatni.

Miért pont a keszeg?

Nem lehet jobban jellemezni mint, hogy egy rendkívül izgalmas, pörgős horgászat ami szinte minden évszakban, és szinte minden víztípuson garantálja az élményt. Ha felületesek vagyunk akkor lerendezzük azzal, hogy a keszeg nem görbíti a spiccet és nem küzd olyan elánnal a horgon. Pedig ha a kellő felszereléssel horgászunk rájuk akkor igen is igazi élmény és kihívás a keszegezés.

Imádom….

A felszerelés:

Nyilván nem árulok el azzal nagy titkot, hogy a lehető legérzékenyebb botokat javaslom ehhez a horgászathoz. Ez persze nem azt jelenti, hogy egy feszesebb bottal ne lehetne keszeget fogni, de abban is biztos vagyok, hogy a kellő élvezetet csak egy “light” maximum egy “medium” pálca adja. Én személy szerint a by Döme Fine Carp 330-as (20-40g) változatát használom legtöbbször.

Kedvenc botom keszegre-kárászra

Ne felejtsük el, hogy ez az írás a klasszikus hétköznapi, “part menti” keszegezésről szól, és semmilyen formában nem szeretnék kitérni a szélsőséges példákra, mint amikor pl. 60 méterre kell keresni a keszegeket. Inkább egyfajta kedvcsináló, mintsem egy teljes módszertani ismertető.

Kiló körül….

Az orsó tekintetében is elég tág a lehetőségek tárháza, és ha nagy engedményeket szeretnék tenni, akkor azt mondanám, hogy bármilyen finom fékrendszerű 3-4-5000-es méretű orsó megfelelő erre a célra. A finom fékrendszerre leginkább a keszeg part menti védekezésénél van szükség, mivel rendszerint a szákolás előtt próbál hihetetlen vehemenciával szabadulni a horogtól, és ekkor bizony jó lehet ha a fékünk nem tapad le. Én itt is a by Döme családból a Super Sensitive 5000-es méretét használom. Ez az orsó mind a keszeg, mind a ponty horgászatában maximálisan megállja a helyét.

by Döme Super Sensitive 5000

A végszerelék:

A végszerelék a keszeghorgászat lelke. Számtalan variáció létezik, egyik jobb mint a másik, de akkor miként válasszuk ki a számunkra megfelelőt? Először is tisztázni kell, hogy milyen főzsinórt használjunk. Véleményem szerint a fonott hatékonyabb mint a monofil, de kezdő keszeghorgászoknak nem ajánlom, mivel minimális gyakorlat szükséges a megfelelő kezeléséhez. Maradjunk meg az elején a monofil főzsinórnál. Egy 18-as, 20-as főzsinór bőven megteszi, a vastagabbal csak feleslegesen durvítjuk a végszereléket. A sűrű dobások indokolják a dobóelőke használatát. Én erre a célra 24-es monofilt használok, ami a bot másfélszerese.

A sodort végszerelék

Kiindulási pontnak a “sodort” végszereléket javaslom, mivel akár a vízparton is pillanatok alatt elkészíthető, és ennél a variánsnál a legkisebb az “amatőrök” rémálma, a gubanc. Némi gyakorlattal igen is minden gubanc nélkül használható egész nap. A végszerelék elkészítését már több neves horgász bemutatta videós formában, így most erre nem szeretnék külön kitérni. Biztos vagyok benne, hogy nem ismeretlen már ez azoknak akik ezzel a módszerrel kacsingatnak.

Őket már fárasztani kellett.





A fonott főzsinór mellett leginkább az szól, hogy zéró nyúlása van, tehát minden kapást maximálisan tudunk érzékelni. Ezen rugalmatlan tulajdonsága ugyanakkor hátránnyá is tud válni ha nem megfelelő rutinnal kezeljük, mivel egyrészt fent áll a gubanc veszély, másrészt a halat is könnyebb elveszíteni ha túl erőszakosan fárasztjuk. Az erőskezű sporttársaknak szintén ajánlatos egy parányi önmérséklet, mivel a vékony előkét még erőgumi használata mellett is bele tudjuk szakítani a hal szájába. Mégis ha már meglett a kellő rutinunk érdemes a fonott irányába tendálódni, mivel nagyobb hatásfokkal tudjuk űzni a módszert. A versenyhorgászok meghatározó része már fonott főzsinórral űzi a keszegeket.

A fonott zsinór tökéletesen közvetít minden kapást.
Viszont az erőgumi használata KÖTELEZŐ

A kosarak:

Mint minden más esetben, itt sem kell egyből túl variálni az egészet.
Rengeteg ilyen-olyan változat létezik, én mégis azt mondom, hogy ha csak most szeretnél ismerkedni a hosszú előkés feederezéssel akkor három típusú kosarat szerezz be.

Ritkább rácsos kosár.
– Leginkább etetésre használom, vagy ha azt szeretném, hogy vízközt is adjon ki a tartalmából, pl vízközti keszegezés stb.
Ha olyan helyen horgászol ahol sok a sneci akkor elő se vedd, mert a becsapódás pillanatban leváló szemcsék miatt annyi fog összegyülni, hogy a csali már le sem ér a fenékre.
Igaz ilyenkor lehet úgy védekezni, hogy vagy tapadósabbra kevered az etetőt, vagy leragasztod zárttá.
Keszegezni viszont jobb ha “pereg” az etetőanyag.

Sűrű rácsos kosár.
Ezt használom a legtöbbet, mivel vízközt sokkal kevesebb a leváló szemcse.
Az anyagot (főleg ha tele van élőanyaggal) leviszi a mederfenékre és csak ott adja ki.
A snecik ezzel sokkal kevésbé zavarnak.

Műanyag kosár
Zártsága miatt ezzel is lehet a snecik ellen védekezni, mégis inkább a felhajtó ereje miatt, iszapos területen használható a legjobban.
Mivel a fajsúllya kisebb mint a fémé így vélhetőleg jobban megmarad az iszap tetején.

Ha ez a három alap típus megvan akkor már nagyjából meg tudsz oldani minden szituációt.
Utána lehet kísérletezni mindenféle variánssal (window, bullet stb)
Egyetlen dolog biztos, hogy neked kell felismerni a szituációt, hogy mikor melyik kosárra van szükség, mert az eredményesség szempontjából égyáltalán nem mindegy melyiket használod.

Az előke:

Ez is szerves része az eredményességnek. A keszegek nagyon érzékenyek az előke hosszára, valamint a vastagságára. A horog mérete és a súlya szintén nem el hanyagolható tényező. Én minimum 60-70 centis előkét használok, de nem ritka, hogy egészen az egy méteresig elmegyek. Ezt leginkább a halak kapókedve határozza meg.Ha kapás kapást ér akkor bőven elég szokott lenni egy 70 centis is és minél inkább finomodnak annál hosszabb előkére váltok. Ennek az a magyarázata, hogy rövidebb előke esetén a hal hamarabb megérzi a kosár ellenállását és még az akadás előtt kifújja a horgot. Ha növelem az előke hosszát akkor nagyobb mozgásteret is adok egyben és van idő az akadásra. A vastagságot tekintve maximum 0,12-est javaslok. Ez még kellően lágy a csali mozgásához.

Leginkább ezt használom.


Az előkét gyors kapocsban rögzítem.
Vagy egy sima duplán vett csomóban.

A horgok tekintetében mindenképp könnyű, vékony húsú horgot válasszunk. Szerintem a vaskos horgok nem alkalmasak a keszeg fogásra. A méretezése 12-től 22-ig minden számba jöhet, mégis ha egy normál horgász napot veszünk alapul akkor egy 12-es, 14-es horoggal már bátran nekivághatunk a pecának. Ha túl sok a rontott kapás vagy a lemaradó hal akkor kell kisebb, finomabb horogra váltani.

Akár szúnyogra is alkalmas mégis acélos.


Tökéletes akadás.
Nemrég találtam rá erre a horogra de nagyon meg vagyok vele elégedve.

Az előkéimet most már magamnak kötöm de volt idő amikor én is boltban, készre kötve vásároltam. Ha valaki szintén venni szeretné az sem ördögtől való. Sok cég kínál jobbnál jobb előkéket amikben tökéletesen meg lehet bízni. Ha a horgász megszerzi a kellő rutint akkor már úgy is magának fogja kötni.

Ma már magamnak kötöm. Rendszerezve méret és vastagság szerint.
Erőgumis végszereléknek a ponty sem akadály.

A csalogató anyagok (etető anyagok)

Biztosan mindenkivel előfordult már, hogy pontyozás közben keszeget fogott, legyen az method feeder vagy hagyományos fenekezős. Ebből adódik, hogy a keszeg tulajdonképpen mindenféle etetőanyagra rámozdul, de ez mégsem jelenti azt, hogy tendenciózusan keszegezhetünk bármilyen etetővel. Ha ütemesen szeretnénk őket fogni akkor egy finom szemcseméretű, olajos magvakban gazdag, kifejezetten keszeges etetőre van szükségünk. Ezeknek az ízesítése a leggyakrabban fahéjas, édes, fűszeres. Ezekért az ízekért megőrülnek a keszegek. A gyors oldódás és felhő képzés szintén elengedhetetlen része egy jó keszeges etetőnek. A Dovit több árfekvésben kínál erre lehetőséget. Két kedvencem a Premium Nagy Dévér, valamint a Premium Bodorka. Mindkét anyag tökéletesen teszi a dolgát, és gazdag összetételével mágnesként vonzza magához a fehér halakat.

Premium bodorka
Jani bácsival.
Premium Nagy dévér
Kimondhatatlan öröm két ekkora dévérkeszeg.
Az angolmorzsa nélkülözhetetlen.

Csalogató anyagok (élő anyagok)

Talán a keszeghorgászat legsarkalatosabb része az élő anyagok és azok felhasználása. , Amitől a legtöbben tartanak az az etető szúnyog. “Nehéz beszerezni” föld hozzá, stb.stb.stb. Biztos sok versenyhorgász ki fog most engem átkozni, én mégis kiállok amellett, hogy a hétköznapi horgászatban simán kihagyható. Az vitathatatlan, hogy jobb élő anyag mint a szúnyog, nincsen keszegre, mégis a giliszta, csonti, pinki bőven megteszi ha nem kell másokkal versenyeznünk.

Minimál keszegezés.

Az alapozó etetéshez nem szoktam túl sok élőt tenni, hogy a horgom ne vesszen el benne. Mivel alapból tartalmaz angol morzsát, pastoncinot, csupán egy kevés fojtott csontit, bábot, és minimális vágott gilisztát teszek a kosárba. Később a horgászat folyamán fokozatosan juttatom be a lárvákat, a halak kapókedvéhez mérten. Ha azt veszem észre, hogy a kapásra túl sokat kell várni akkor valószínűleg túl sok már bent az élő anyag, és a horogra lassabban találnak rá. Ilyenkor nyugodtan lehet dobni kifejezetten üres kosárral, csupán a horogra tegyünk csalit. Ideális esetben pillanatokon belül kapásunk lehet.

Dévér csemege…

a fojtott csonti alap….



A csonti báb kincset ér…

Az igazán testes, kapitális dévérkeszegek megfogásához szükség van a vágott gilisztára. A nagytestű dévérek egyszerűen igénylik. Ilyenkor nem szoktam sajnálni, hogy minél több kapitális egyed gyűljön egy helyre. Igaz ők sokkal gyanakvóbbak, közel sem olyanok mint kisebb társaik. Viszont ha ezek közül sikerül megfognunk egy párat az valódi jutalom, csakúgy mint a beeső kárászok, pontyok.

trágyagiliszta…
felvágom….
nem sajnálom….
Szelektálva…..


Csalinak szinte minden számításba jöhet, Nincsen két egyforma nap. Van, hogy vékony gilisztával, van hogy piros csontival, de olykor bábbal fogom őket. Ha bizonytalanok vagyunk valamiben akkor nyugodtan el lehet kezdeni egy másik horogra valóval, és addig cserélgessük míg meg nem találjuk azt amit a leggyorsabban felvesznek a halak. Két dobás között ritkán várok kettő percnél tovább, így viszonylag hamar rá lehet jönni, hogy mi az aznapi nyerő.

Csonti báb.
Vékony gilisztával…

Összegzés:

Még egyszer kiemelném, hogy mindez amit leírtam egy hétköznapi keszegezés és nem szabad a versenyszerűvel hasonlítgatni. Talán pont az olyan dolgok mint a löszös föld, szúnyog kezelés stb. amiért a finomszerelékes keszeg horgászat nem olyan népszerű amennyire kéne lennie. Viszont, hogy ne csak mindig a pontyokról és a methodozásról szóljon a horgászatunk, érdemes új dolgokat kipróbálni. A változatos pecák sokkal több sikerélményt adnak, mint a folyamatosan ismétlődő statikus módszerek. Ha ezzel a pár sorral és pár képpel kedvet csináltam ahhoz, hogy más is belevágjon akkor már érdemes volt 🙂

Természetesen még egymillió dolgot hozzá lehet tenni eme irományomhoz, de próbáltam olyannyira összesűríteni ezt a komplex témát amennyire csak lehet. Bízom benne, hogy mindenki kedvére fog ebből csemegézni, és egyre népszerűbbé válik a finomszerelékes keszegezés.

Pechnyó Gergely Dovit Feeder Team.