Minden horgásznak a szabadidő a legféltettebb kincse. Így vagyok ezzel magam is. Azt a pár alkalmat, amit a pecára szánok szeretném a legideálisabb időjárási körülmények között eltölteni. Sajnos ez a legritkább esetben sikerül. Az idei év horgászatainak nagy része vagy szakadó esőben, vagy pedig szélviharban történt. A változatosság kedvéért ez alkalommal az idei év eddigi legmelegebb napját sikerült kifognom.

A horgászat helyszínéül egy egyesületi kezelésében lévő vizet, a Koi-Pákász horgásztavat választottam. A víz átlagmélysége 2 méter, törésektől mentes. A folyamatos feltöltések miatt a parttól néhány méterre eléri a tó ezt a mélységet, így akár spiccbottal is horgászhattam volna. Én azonban kedvenc módszeremet a feederezést választottam. Horgászhelyemet még napkelte előtt sikerült elfoglalnom. Tükör víz fogadott. Elvétve láttam néhány pontyugrást, de engem most nem Ők foglalkoztattak. Keszegezni jöttem.

A felszerelések kipakolása és az elhelyezkedés után nekiláttam az etetőanyag bekeverésének mely a következő anyagokból állt:

Keszegezés kánikulában

  • 1 kg Dovit Keszeg
  • 1 kg Dovit X-tra Bodorka/Dévér
  • 0,5 kg TTX őrölt kukoricapogácsa
  • 10 dkg Dovit őrölt kendermag
  • 10 dkg Dovit szemes kendermag, (horgászat előtt mikróban 8-10 perc főzés)
  • 10 dkg Dovit piros-sárga süllyedő angolmorzsa (átrostálva, csak a kisebb szemcsék)
  • 2 flakon Dovit fahéjas aromacsepp
  • 5 csomag vaníliás cukor
  • 1-1 dl csonti és pinki.

Az etetőanyaghoz viszonylag kevés élő anyagot kevertem, mert a tóban sajnos törpeharcsa is lakik…

A kétféle Dovit etetőanyag tartalmaz búzát, rozst, szentjánoskenyeret és fahéj aromát. A hozzáadott kendermag minden formában a keszeg kedvenc eledele. Kukoricapogácsát azért adtam ez etetőanyaghoz, mert az őrölt kendermag egy kicsit szétdobta a keveréket. A tortutól tapadósabb és még finomabb lett a keverék. Édesítőként vaníliás cukrot adtam hozzá. A kész etetőanyag kellemes illatú, finomszemcsés, igazi „keszeges” jellegű lett.

A horgászatra egy 3,60-as médium és egy 3,30-as lágy bottal érkeztem. A főzsinór mindkét boton 0,18-as volt, az előke 0,12-es. A horog mérete 14-es.

Az erősebb bottal etetés gyanánt dobtam kiakasztott zsinórral 8-10 nagyobb gombócot. Erre a célra egy nagyméretű, de csekély súllyal rendelkező műanyag kosarat használok, melybe a normál kosarak etetőanyag kapacitásának kétszerese is belefér. Az etetésemet 30 méterre alakítottam ki.

Az alapozó etetés befejezése után kicsit rendet raktam magam körül időt hagyva a halaknak, hogy rátaláljanak a finom falatokra.

A horgászatot 45 cm hosszú előkével kezdtem a fenéken. Egy óra elteltével már jöttek ugyan a keszegek, de nem olyan ütemben, ahogy szerettem volna, és sok volt közöttük a törpeharcsa is. A törpék olyan mélyre nyelték az apró horgot, hogy szabadítóval sem tudtam kibányászni belőlük. Szinte minden törpeharcsa után előkét kellet cserélni, mert bennük maradt a horog. Ekkor elővettem a táskámból a már rég elfeledett puffasztott rizst és egy fél szemet a csaliként felkínált csontik és pinkik mellé tűztem.

Keszegezés kánikulában
Most már kevesebb lett a törpe és sűrűsödtek a kapások is, de még mindig nem voltam elégedett. Gondoltam egy merészet és mivel nem volt nálam hosszabb előke, a 45 centis előkéhez hozzákötöttem egy 30 centiméteres zsinórdarabot. Így már 75 centiméteres lett az előkém, amit meglebegtetve el tudtam kerülni a törpék nem kívánt támadását.

Keszegezés kánikulában
A horgászat második felében szinte kapás-kapást ért. A bedobás után egy percnek sem kellett eltelnie és már jött is menetrendszerűen a keszeg. Nagyon jól szórakoztam, szinte alig győztem az ütemet. A napot kb. 50 db keszeggel 6 kg fogott súllyal fejeztem be. Az évekkel ezelőtt telepített testesebb keszegek helyett sajnos csak a növendékek jöttek, 10-15 dkg körüli átlagsúllyal. A legnagyobb hal egy 30 dkg körüli bodorka volt.

Keszegezés kánikulában
A helyi horgászok a tavon csak elvétve szoktak keszeget zsákmányolni. A Dovit etetőanyagok segítségével sikerült bebizonyítottam, hogy ezen a tavon is lehet tetemes mennyiségű fehérhalat fogni, csak el kell találni a halak ízlését. 🙂

Angyal István
Dovit Team