Ahogy beköszönt a tél és egyre jobban hűlnek a vizeink, úgy válik a horgászat is egyre bonyolultabbá. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem tudjuk már a halakat horogra csalni, csak több tényezőn múlik az eredményességünk. Szeretnék veletek megosztani pár hideg vízi tippet, trükköt, praktikát a sikeres horgászathoz, ahogy én csinálom.



De mielőtt belevágnánk a horgászatba, fontos, hogy először megvizsgáljuk, mi történik ilyenkor a halakkal.

Szinte minden horgász kivétel nélkül tudja, hogy a halak hidegvérű állatok. Ez azt jelenti, hogy testhőmérsékletük megegyezik mindig a környezetével, alkalmazkodnak a klímához (hőmérséklet-, légnyomás-, időjárásváltozáshoz).

Ahogy egyre jobban hűl a víz, úgy válnak egyre lassabbá a halak életfunkciói- egyre kevesebbet táplálkoznak és mozognak. Persze nem egy helyben várják a tavaszt, valamennyit mindig mozognak, de a meleg vízhez képest ez radikálisan csökken.



A helyszín

A horgászhely mindig egy fontos tényező a horgászatunk sikerességéhez, de ilyentájt ez még jobban hatványozódik. A halak ilyenkor csapatokba állnak, és próbálják megtalálni a víz legmelegebb pontját, ami általában a legmélyebb, és itt átvészelni a telet, de szóba jöhetnek különböző törések és gödrök is. Ezeket a téli helyeket sok kérdezősködés és információgyűjtés után tudja az ember megtalálni. Sokan nem szívesen osztják meg információikat ezekről a helyekről, vagy ha szeretnénk mi magunk kihívásképp megtalálni ezeket a helyeket, akkor érdemes fényváltáskor járni a vizet. Számtalanszor találkoztam már vele én is, hogy fényváltáskor előszeretettel fordul, bukik, ugrik a nagyobb testű békéshal, még télen is, azokon a szakaszokon, ahol tartózkodnak. Így sikerült már nekem is jópár téli helyet feltérképeznem. Ilyenkor már etetéssel nem lehet úgy odacsalogatni a halakat, nekünk kell őket megtalálni.

A Vágnak itt folyik az öreg medre, ahol eléri a 6-8 méteres mélységet is

A kosár

Ebben a hideg vízben a halak kevesebbet esznek, de még az emésztés is jóval tovább tart nekik. Mivel nem kell nagy mennyiségű csalógatóanyagot bejuttatnunk, mert azzal csak többet ártunk, mint használunk, ezért törekednünk kell arra, hogy minél kisebb töltőtömegű kosarakat válasszunk.

Ilyenkor felejtős a nagy alagút, vagy a river kosarak. A kosarak széles választékában találunk nagy súlyú, de kis töltőtömeggel rendelkező kosarakat, ami a legcélszerűbb a téli folyóvízi horgászatokkor.


Nagy, közepes és kis töltőtömegű, ám nagyobb súllyal rendelkező kosarak a téli horgászathoz
Természetesen a kis töltőtömegre esik a választás


Az előke

Sokan még ilyenkor is hajlamosak megfeledkezni a szerelék finomításáról, vagy egyszerűen csak félvállról veszik, pedig az előkének is nagy szerep jut, hogy sikeresek legyünk. A horogelőke átmérője függ a meghorgászott vízterület tulajdonságaitól pl.:akadó, nádtorzsák, part előtti meredek törés. Ez leggyakrabban 0,10-0,12mm-es előkevastagságot jelent, de egy akadókkal tarkított vízterületen előkerülhet a 0,14mm-es előke, amit azért már kellőképp lehet terhelni, és könnyedén tudjuk irányítani és megfordítani a halakat. Hosszúságra általában a 80 centis előkéket használok, de ilyenkor jobban favorizálom a méter, illetve annál hosszabb előkéket. Ennek oka, hogy a csali sokkal természetesebben hull alá a vízbe és viselkedik a mederfenéken, valamint egy rövidebb előkénél hamarabb megérzik a kosár ellenállását, és idő előtt kiköpik a horgot, az amúgy is finnyásan táplálkozó halak.



A horog

A horog szempontjából mindenképp egy könnyű és vékony húsú horgot válasszunk. Ez is hozzásegít a csali természetes felkínáláshoz a mederfenéken. Ha a méreteket nézzük 14-től 22-ig bármi számításba jöhet, ami elég vékony és könnyű. Törekedjünk a legjobb választásra, vegyük figyelembe a horog méretválasztásánál a kosár méretét is. Bármennyire is szeretnénk finomítani, egy 120g-os kosárnál, 20-22-es horoggal már rendkívül sok halat veszthetünk, a kosár egyszerűen leveri a halat a horogról. Mindig próbáljuk meg megtalálni az összhangot, és a lehető legfinomabb szereléket összerakni, ami összhangban működik.


A csalogatóanyag

A halak ilyenkor jóval kevesebb táplálékot vesznek magukhoz, és az elfogyasztott mennyiség megemésztése akár napokig is eltarthat. Sokan ezt is elrontják, vagy figyelmen kívül hagyják, mert most is sokszor találkozom azzal a jelenséggel, hogy a horgászok „két kézzel“ szórják az etetőanyagot, kukoricát, pelletet, bízva benne, hogy ezzel oda tudják csalogatni a halakat, közben nem is sejtve, hogy ezzel többet ártanak, mint használnak. Nem szükséges nagy mennyiségű etetőanyag, fél zacskó kajával akár egy egész napot is el tudunk horgászni, sokkal fontosabb inkább a minőség.

A Dovit palettáján számtalan minőségi etetőanyagot, aromát, kiegészítőt találunk, amiből kedvükre válogathatnak a horgászok.

Ebben a hideg vízben jobb ha készülünk A és B opcióval, hogy tudjunk alkalmazkodni a halak aznapi ízléséhez.


A-opciónakDovit Prémium Nagy Dévér etetőanyagát választottam. Gondolom nem kell már senkinek ezt az etetőanyagot bemutatni, egy igazán különleges négy évszakos etetőkeverék, amiért a keszegek egyszerűen megőrülnek. Dovit Karamellás Quickliq-el kevertem be és turbóztam föl egy kicsit, nem a megszokott módón. Az etetőanyagot félkészre kevertem be vízzel, majd a karamellás quickliq-el nyakonöntve állítottam be a megfelelő állagra. Ezzel azt a hatást érem el, hogy az etetőanyag nem szép lassan, fokozatosan fogja magából az aromát kiengedni, hanem épp az ellenkezője, egy gyors villámszerű csalogatóhatást szerettem volna elérni.

B-opciónak horgászföldet készítettem, amit Dovit Vaníliás Blackbooster-el kevertem be. A Blackbooster egy nehéz melaszos aroma, aminek a működését már bemutattam a Black Beast-es cikkemben. Az aromázott horgászfölddel a célom, hogy mindössze csak iránytűként szolgáljon a halaknak, egy fajta figyelemfelkeltés, imitálva hogy táplálék van a közelben, de konkurenciát nem kínálva a hal csak a horgon levő csalival találkozik, így nagy valószínűséggel azt fogja elfogyasztani.



A kosárba levő kajához mindösszesen 4-5 szem csonti kerül dobásonként, ilyenkor nem szabad konkurenciát csinálni a csalinknak, mert a nagy mennyiségű élőanyag simán eltelítheti a halakat, és így könnyen kárt okozhatunk magunknak.

Még a legóvatosabban kapó időszakban sem mondok le az élőanyagról. Ilyenkor nagy hasznát veszem ennek a kis kézi aprítógépnek.
Beletöltöm a csontit, kukoricát, vagy akár gilisztát is, és egy ilyen turmixot-pépet készítek belőle. Ez kerül a kosárba, amit alul-felül etetőanyaggal zárok le. Kinézete kissé bizarr, de az eredmény magáért beszél!
A halak imádják ezt a turmixot, nagyon gyorsan bereagálnak a „csontifelhőre”, még ha nem is akarnak táplálkozni.


A csali

Nincs szükség csaliból és élőanyagból sem nagy mennyiségre. Negyed liter csonti és egy doboz pinki tökéletesen elegendő egy napra. A horogra 1-2 szem csontit vagy pinkit szánok. Hiszek abban, hogy ilyenkor még nagyobb szerepet játszik csalink színe és megtűzési módja. Számtalan színkombinációt, csalizási módot kipróbáltam, így sok horgászat, próbálkozás után már kijelenthetem, hogy a legtöbb kapást a 2 szem piros csontira érem el, amit középen szúrok meg és vezetem a horog szárára.

A piros ász


A türelem

Most is beigazolódott, hogy hideg vízi horgászatnál milyen sokat számít a türelem, és hogy higgy a kitalált taktikádban. Az első fél órában 6 perces ütemet tartottam, hogy felépítsem a horgászatom, majd 10 perces ütemre váltottam. Tudom, hogy ez egy örökkévalóságnak tűnik mindenkinek, ahogy nekem is a nyári 0,5-3 perces ütemhez képest. De ha sikerül türelmesnek maradnunk és végig hinni a kitalált taktikánkban, akkor télvíz idején is nagyon jó horgászatban lehet részünk.



Remélem sikerült pár új érdekes, hasznos tippet, tanácsot adnom, amit eredményesen tudtok majd kipróbálni vagy használni.

Katona Tibor

Szlovákia