Fehérboros-sajtos sült csuka, párolt rizzsel, tartármártással

 

 

Hozzávalók:

-2 kg          csuka

-10 dkg      Tolle füstölt sajt

-2 dl            száraz fehérbor

-10 dkg       bacon- vagy házi füstölt szalonna

-1 cs            hal fűszersó

-4 gerezd     fokhagyma

-2 zacskó     gyorsfőzős rizs

 

Bár egyre jobban elterjed hazánkban is a  Catch & Release

(fogd meg és engedd vissza) szemlélet, azért a kulináris élvezetek rabjai haza is visznek halat a konyhára. Álljon itt egy recept most annak mintájára, hogy én miként készítem el az általam fogott csukát:

 

A megtisztított csukát gerinc mellett mindkét oldalán végig vágjuk, ügyelve, hogy az oldalszálkákat ne vágjuk hozzá.

Az így nyert két db csukafilét a bőrére fektetve 3 milliméterenként irdaljuk, de a bőrt nem vágjuk át.

 

 

Tipp:       Ezután sózzuk, majd a hűtőben tesszük 1-1,5 órára.

Erre azért van szükség, hogy az átvágott Y szálkák feloldódjanak.

 

A  füstölt sajtot nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a fokhagymát préseljük.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A tepsibe fektetjük a szalonna szeleteket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tipp:

Én házi szalonnát használok, mert az jobb ízt ad a halnak.

 

Ráfektetjük a csukafiléket, amit középen elvágunk, így 4 db filé lesz és könnyebb bánni vele.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az irdalásokba szórunk hal fűszersót illetve belekenjük a zúzott fokhagymát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aláöntjük a bort és 180 fokon 10 percig pároljuk, ezalatt a bor elpárolog és szépen sülni kezd a hal illetve az alá fektetett szalonna.

( Nem kell félni a bortól, sofőrök is fogyaszthatják, mert az alkohol tartalom elpárolog)

Még 10 perc sütés után rászórom a lereszelt  füstölt sajtot, ez 5 perc alatt ráolvad és amikor kissé megpirult készen is vagyunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sütés közben kifőzzük köretnek a gyors rizst,  tartárral tálaljuk.

(Mindenki ízlése szerint, de én az egészségesebb barna rizst használom)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tipp:

 

Aki nem szereti a csuka jellegzetes ízét, az süllőből is készítheti, úgy is nagyon finom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jó étvágyat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Both László

veterán bajnok