Fehérboros-sajtos sült csuka, párolt rizzsel, tartármártással
Hozzávalók:
-2 kg csuka
-10 dkg Tolle füstölt sajt
-2 dl száraz fehérbor
-10 dkg bacon- vagy házi füstölt szalonna
-1 cs hal fűszersó
-4 gerezd fokhagyma
-2 zacskó gyorsfőzős rizs
Bár egyre jobban elterjed hazánkban is a Catch & Release
(fogd meg és engedd vissza) szemlélet, azért a kulináris élvezetek rabjai haza is visznek halat a konyhára. Álljon itt egy recept most annak mintájára, hogy én miként készítem el az általam fogott csukát:
A megtisztított csukát gerinc mellett mindkét oldalán végig vágjuk, ügyelve, hogy az oldalszálkákat ne vágjuk hozzá.
Az így nyert két db csukafilét a bőrére fektetve 3 milliméterenként irdaljuk, de a bőrt nem vágjuk át.
Tipp: Ezután sózzuk, majd a hűtőben tesszük 1-1,5 órára.
Erre azért van szükség, hogy az átvágott Y szálkák feloldódjanak.
A füstölt sajtot nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a fokhagymát préseljük.
A tepsibe fektetjük a szalonna szeleteket.
Tipp:
Én házi szalonnát használok, mert az jobb ízt ad a halnak.
Ráfektetjük a csukafiléket, amit középen elvágunk, így 4 db filé lesz és könnyebb bánni vele.
Az irdalásokba szórunk hal fűszersót illetve belekenjük a zúzott fokhagymát.
Aláöntjük a bort és 180 fokon 10 percig pároljuk, ezalatt a bor elpárolog és szépen sülni kezd a hal illetve az alá fektetett szalonna.
( Nem kell félni a bortól, sofőrök is fogyaszthatják, mert az alkohol tartalom elpárolog)
Még 10 perc sütés után rászórom a lereszelt füstölt sajtot, ez 5 perc alatt ráolvad és amikor kissé megpirult készen is vagyunk.
Sütés közben kifőzzük köretnek a gyors rizst, tartárral tálaljuk.
(Mindenki ízlése szerint, de én az egészségesebb barna rizst használom)
Tipp:
Aki nem szereti a csuka jellegzetes ízét, az süllőből is készítheti, úgy is nagyon finom.
Jó étvágyat
Both László
veterán bajnok