A mai horgászpiacon rendkívül széles választék tárul a horgászok elé az adalékanyagok terén is.

A számtalan aroma, liszt és dip mellett hajlamosak vagyunk elhaladni a legegyszerűbb, ám az egyik legütősebb adalékanyagunk mellett, ami nem más, mint az ÉDESÍTŐSZER.

Ha felnyitunk egy zacskónyi etetőanyagot, legyen az mézes, epres, kagylós, karamellás vagy bármilyen tetszőleges etetőanyag, döntő többségben az illatból nem jövünk rá, hogy natúr, édes, sós, csípős, vagy milyen ízzel rendelkezik az adott keverék.

Nyugodtan leszögezhető, hogy az egyik leghatékonyabb íz a halak horogra csalására az édes.

Néha előfordulhat, ha megkóstoljuk etetőanyagunkat, hogy gyárilag szolidabban van megédesítve, ezért nekünk kell még édesebbé tenni a kosárbavalót.
Erre tökéletes megoldás a Dovit Édesítőszer.

Számtalan horgászban merül föl a kérdés: Na, de ha ilyen hatékony az édes íz, miért nem teszünk inkább cukrot az etetőanyagba? Sokkal költséghatékonyabb!

A válasz rendkívül egyszerű, a kristálycukor, porcukor tapadóssá, rögössé, csirizessé teszi etetőanyagunkat, gátolja a bontásban, így etetőanyagunk rendkívül sokat veszt csalogatóhatásából. Másik ilyen tényező a sok fölös kalória. Gondoljunk csak bele egy nagyon édes, cukorbomba süteménybe. Megeszünk belőle egy kis szeletet és azt érezzük, hogy beteltünk, és mást nem bírunk már enni.  Az etetésünkre érkező halakkal is ugyan ez a szituáció,  megtalálják a felcukrozott etetőanyagunkat és pár falat után betelnek és odébállnak, mi pedig egyszerűen ezt nem szeretnénk. 

Az édesítőszernél ez viszont nem fordulhat elő, ugyanis több százszor édesebb, mint a cukor,  így jóval kevesebb kell belőle, tehát hatása hatványozott. 

A dobozkát kibontva látjuk, hogy a Dovit Édesítőszer apró kristályos, por állagú adalékanyag. Édesítőszer használatával keverékünk állaga nem változik, csak egy vízben rendkívül jól terjedő ízt ad a csalogatóanyagunknak. Egy parányit megkóstolva folyamatosan egy nagyon erős, édes ízt érzünk, ami nem rendelkezik utána semmilyen utóízzel. Ez rendkívül fontos, ugyanis számtalan édesítőszer rendelkezik olyan tulajdonsággal, hogy kóstolás után villámgyors, szinte rosszullétet okozó édes ízt érzünk, majd megjelenik egy keserű utóíz. Ezt a halak is megérzik a kifinomult érzékszerveikkel, így a csalogatás és helybentartás helyett, egy riasztó hatást  érünk el. Ezért csakis minőségi édesítőszert használjunk, ami megtalálható például a Dovit kínálatában is.

Apró kristályos, por állagú szerkezet

Felhasználása rendkívül egyszerű. Az édesítőszert a száraz anyaghoz keverjük hozzá, hogy etetőanyagunkat mindenhol átjárja az édes íz, majd vízzel tökéletesre keverjük a mixünket. Adagolását tekintve 15-30g/kg a legoptimálisabb, ez kellő ízt ad a keverékünknek, de természetesen ha a helyzet úgy kívánja még tovább lehet édesíteni az etetőanyagunkat. De vigyázni kell vele, ugyanis rendkívül egyszerű átesni a ló túloldalára. Inkább menet közben adagoljunk a további édesítőszert a megnedvesített etetőanyagunkhoz, mert bele még bele tudjuk tenni, de kivenni sajnos már nem!

Az édesítőszert adjuk a száraz anyaghoz, majd vizet adagolva keverjük készre


Menet közben is édesíthetjük az etetőanyagunkat, ha a helyzet úgy kívánja

De nem csak etetőanyagunkat tudjuk édesíteni. Horgászat közben előszeretettel szoktam a szemesanyagot kicsit felturbózni. A kukorica-kender kombót egész szemekben, vagy kicsit megaprítva behintem egy kevés édesítőszerrel, és ez kerül a kosár közepébe. Ez az extra édes magmix tökéletesen kitűnik a halas, natúr vagy sós keverékünkből és ezt a halak nem tudják kikerülni.

Hintsük meg, keverjük el, és mehet a kosárba „feltűnősködni”

Aki még nem használt édesítőszert, lehet nem is sejti, hogy mekkora jelentőséggel és csáberővel bír ez az adalékanyag. Számtalan olyan aroma létezik, aminek szaga, illata rendkívül erős, de íze abszolút nincs. Úgy gondolom, hogy ennél sokkal fontosabb a vízben gyorsan terjedő íz. Versenykörülmények közepette is megfigyelhető, hogy számtalanszor egy túlaromázott etetőanyag szinte elriasztja előlünk a halakat, míg egy natúr keverékkel, szép ütemben lehet fogni a halat, és szép eredményt is lehet akár elérni. Természetesen a natúr szó itt csak az illatra vonatkozik, ugyanis ha egy etetőanyag natúr, íze lehet erős, markáns édes, sós vagy bármilyen.



Bátran ajánlom, hogy kísérletezzünk az édesítőszerrel, ugyanis az ellentétben levő ízek tökéletesen kiegészítik egymást, még jobban elő tudják hozni az ízeket. A kísérletezésnek csak a képzelet szab határt.
TIPP: Édesítsük nyugodtan a method mixeket is, ugyanis az édes-halas kombó a kapitális pontyok gyanakvását is képes elaltatni, illetve egy komoly fegyver lehet kezünkben ha testes dévérek a célhalaink.

Tökéletes harmóniában vannak az édes-sós keverékek is. Keszeghorgászatban szinte verhetetlen. Sokszor bizonyított versenykörülmények közt is, mikor a mezőny nagy része édes kajával horgászott, és a mezőnyből kilógó édes-sós etetőanyaggal sikert lehetett elérni, de ugyanúgy folyóvízen is jól működük márnahorgászatnál.

Igazi nagyhal-kombó, legyen szó keszeg vagy pontyhorgászatról

Ez az egyszerű ám annál hatásosabb adalékanyag, képes hatványozottan megnövelni eredményességünket, és még élvezetesebbé, pörgősebbé és eseménydúsabbá teheti horgászatainkat!

Próbáljátok ki, nem fogtok csalódni!

Katona Tibor

Szlovákia