Sajnos az idei horgász szezon kezdete egy műtét miatt számomra tolódik. Kénytelen vagyok a négy fal között tölteni mindennapjaim, de természetesen a horgászat itt sem szorulhat háttérbe. Lábadozás közben a horgászláz csillapítására az internet, a különböző szaklapok és könyvek jelenthetnek gyógyírt.

A horgászújságok és horgászvideók sokasága után, a szobám polcain keresgélve bukkantam rá egy könyvre, melyet még gyerekkoromban kaptam ajándékba. Ifj. Szoboszlai Lajos „Mire kap a hal” c. könyve akadt a kezem ügyébe és olvasgatva azt sok régi emlék jutott eszembe, amikor még nem voltak pelletek, bojlik, adalékok stb. . Jobban belegondolva, akkoriban a csontin kívül semmilyen csalit nem kellett megvennünk, de még is a vízparton sok alternatívánk volt. Otthon egyszerűen elkészíthető, vagy beszerezhető volt a „tuti”.

A könyv rengeteg féle horogra valót és etetőanyagot sorol fel. Ezekből osztanék meg veletek néhányat. A manapság is népszerűeket most kihagynám, mert azokat mindenki használja, ismeri. Inkább az elfeledett, vagy kevésbé ismert és hajdanán jól (vagy kevésbé jól) működő csalikra fektetném a hangsúlyt. Találtam benne én is érdekes megoldásokat a halak megfogására és valószínű, hogy ki is fogok próbálni néhányat.

 

mire-kap-a-hal--9362513-150

 

 

A könyv 1997-es kiadású és kissé „retró” hangvételű. Szó szerint tolmácsolnám nektek az író tapasztalatait, tanácsait. Mindenki eldöntheti, hogy van-e létjogosultsága a leírtaknak.

Tehát a teljesség igénye nélkül…

 

 

MÁJKRÉM

„A májkrém vagy húskrém kiváló csali ízesítő anyag. Gyurmacsalik készítéséhez adalékként szoktam felhasználni, illata és íze miatt. Pontyra és keszegfélékre ajánlom. Zsíros összetevői vízben jól oldódnak és így távolabbról is vonzza a halat. „

 

GLICERIN

„Ennek az anyagnak a használatáról csak hallomásból van tudomásom. Horgászkörökben emlegetik néhányan, hogy a glicerines kukorica cukorral ízesítve olykor csodákra képes. Megmondom őszintén én még nem próbáltam, de nem fogom kihagyni. Valószínűleg gyógyszergyártás területéről szerzik be a sporttársak.”

 

CSUKAMÁJOLAJ

„Ízét és illatát előnyben részesítik halaink. Gyógyszertárakban lehet megvásárolni. Főként csalik ízesítésére használom. Próbálja ki, mindenképpen megéri.”

 

MOHA

„Parti kövezések, műtárgyak, hídlábak közelében legjobban bevált csali a moha. A víz alatti fajtái közül viszont nem mindegyik sikeres, csak az a moha a megfelelő, amelyben szemmel láthatóan apró kukacok tanyáznak. Az apróságok színe szinte egyezik a növény színével. Finomra kisúlyozott szerelékkel vagy vízigolyóval kell pecázni. Szinte valamennyi hal kedveli, leghamarabb a keszegfélék fognak jelentkezni. Horogra tűzése nehézkes, ezért ajánlott inkább a horog öblébe sodorni.”

 

AKÁCVIRÁG

„Amuros állóvizekben szoktam használni. Önsúlyos úszóval és vékony, 0.16-0.18 zsinórral szerelek. A főzsinórra csak egy szem sörétet csípek. Egy horogra több virággal csalizhatunk.”

 

KORIANDER ÉS MUSTÁRMAG

„A háziasszonyok által jól ismert fűszernövények némelyike a horgászatban is eredményes. Őrleményüket etetőanyaghoz is keverhetjük. Érdekes megfigyelés, hogy nagyon kedveli a compó különleges illata és íze miatt.”

 

DOBISZAP

„Ránézésre és szagra büdös sajthoz hasonlít leginkább, de valójában ez az anyag a tejgyártásból beszerezhető melléktermék, amely hulladéknak számít. Különösen harcsára és pontyhorgászatra használom. Tárolása elkötött, légmenetesen lezárt műanyag zacskóban történik. A horogra tetszés szerint méretre farigcsálhatjuk.”

 

KAKASPOR

„A baromfitenyésztők körében ismert piros, illetve kék színű kakaspor nagy sláger a horgászoknál is. Bár beszerzése nehézkes, és mindamellett ára is drága, mégis érdemes kipróbálni. Összetevőit nem ismerem, de ajánlom, használat előtt győződjünk meg arról, nem káros-e környezetvédelmi szempontból.”

 

TEAFÉLÉK

„A teák sokfélesége, íze, illata megindította a fantáziámat. Megérte vele foglalkozni, mert többször is bevált a teával ízesített kukorica. Leginkább a gyümölcsteákat ajánlom és a mentolos ízesítésűt.”

 

BOGARAK

„A vízparton is beszerezhető bogarakkal keszeget, domolykót, pisztrángot és balint eredményesen horgászhatunk. Legyek, darazsak, szöcskék, lepkék a halaknak természetes eledelei is. A házilégy igen jól bevált a küsz horgászatánál. A bogarakat általában úszós szereléssel kínáljuk föl, hosszú szárú és vékony húsú horgot használunk. A zsinór színe azonosuljon a horgászvíz színével.”

 

DARÁLT HAL

Apró halakat ledarált állapotban ragadozó halak etetéséhez használom. A darálás során olyan íz- és illatanyag koncentrátumot nyerünk, amely a vízben oldódva orránál fogva vezeti a süllőt a horgunk közelébe. Nem vicc, próbálják ki.”

 

TARHONYA

„Főtt tarhonya a keszegek csalja. Etetni is szoktunk tarhonyával, zsírba pirítva színe sötétebb.”

 

HUNGAROCELL

„Az építőanyag-kereskedelemben kapható hungarocell szigetelőanyag, amelyet apró kis fehér műanyag habgolyók alkotnak. Ezek a kis puha golyók jól rögzíthetőek a horgon és az apróbb testű halaink nagy igyekezettel kóstolgatják. Ha ólmozatlan zsinór horgára tűzzük, a víz szintén úszva a kösz horgászatánál is alkalmazható. Fontos, hogy a horog hegyét hagyjuk kívül a csaliból.”

 

FŐTT TÉSZTA

„Kitűnő ponty csali. Gombócokat kész porból, vagy magunk is készíthetünk. Nagyságát mindig úgy választom meg, hogy a horgomat éppen eltakarja. Addig főzőm, amíg a gombócok felemelkednek a víz tetejére, majd takaréklángon még 10-15 percig. Ha a gombócok nagyon ragadósak lennének, akkor forgassuk meg lisztes zsemlemorzsában. A főző vizet megvadíthatjuk egy kis aromával, s így az belefő a gombócokba is.”

 

FEHÉR MÓCSING

„Keszeg horgászatánál a csontkukacot kiválóan helyettesíti a zsilettel apró csíkokra vágott fehér zsírmócsing, mely bármely húsról leszedhető. Főként a téli időszakban lehet sikerrel alkalmazni keszegfélékre és sügérre.”

 

SÓS SZALONNA

„Fehér sós szalonnát csíkokra kell vágni. Tiszai menyhalazásnál vált be legjobban ez a csali. Volt olyan eset, amikor csak erre az egy csalira volt kapás.”

 

SÓSKA ÉS SPENÓT

„Leveleit kis darabkákra szaggatva összegyűröm és horogra tűzve az amur megfogásához is használom. A kisebb levelek vízközt lebegtetve, úszós szerelésnél is megállják a helyüket.”

 

 

PÁRIZSI

„Párizsi szeletkével horgászva nem fog elmaradni a kapás. Márnát és pontyot is fogtunk már ezzel a csalival. Romlott állapotban ugyanolyan jó eredményt hozott, mint a friss hús.”

 

PILLE HABOSÍTOTT CUKOR

„Sajnos ma már ritkán lehet felfedezni az élelmiszerboltokban ezt a gyerekszájnak is ízletes édességet. Formára csípve tűztük horogra, és szinte valamennyi békés halunk megkóstolta.”

 

FAGYLALTPOR

„A tejgyáraknál kiselejtezett fagylaltport ajánlom megvásárolni és etetőanyaghoz bekeverni. Legfinomabb a vanília, de a gyümölcsízek is megfelelnek. Jó felhősítő anyag, a vízfelszíni és vízközti horgászathoz, busára és küszre egyaránt jó.”

 

FÁNK TÉSZTA

„Keszeg csaliként bevált csemege. Liszt hozzáadásával állagát keményíthetjük.”

 

NÁDLEVÉL

„A nádlevél fiatalabb hajtásaiból az amurnak csalizhatunk. Egyik legjobb csali, hiszen természetes tápláléka e halnak.”

 

HÍNÁR

„Hasonlóan a nádlevélhez, szintén az amur csemegéje”

 

LÓHERE

„E növényleveleiből csokrot készítve tálalunk az amurnak.”

 

BÉKALENCSE

„A békalencsével összegyúrt kenyércsali növényevő halaink horgászatára alkalmas.”

 

KUKORICAMÁLÉ

„Rég bevált pontyozó és keszegező csali, etetni is rendkívül megfelel. Elkészítéséhez 30%-ban rozsliszt 70%-ban kukoricaliszt szükséges. Mindezt meleg vízzel összegyúrjuk, gombócokat formálunk, majd ezután addig főzzük, amíg a gombócok fel nem szállnak a víz tetejére. Távcsali aromákkal szagosíthatjuk.”

 

OLÍVABOGYÓ

„Ponty és amur igen kedves csemegéje.”

 

NUDLI

„A főtt nudli szintén jó tésztacsali. Mirelit formában, élelmiszerboltokban is megvásárolható.”

 

PATTOGATOTT KUKORICA

„A natúr és az édes ízű vált be a legjobban. Különböző ételfestékekkel színezni is szokás. Horogra tűzve lebeg a vízben. A ponty- és keszegfélék szívesen felveszik, de az amur sem kerüli ki, ha arra jár. Etetőkosaras horgászatnál a kosárba tömött anyagot is tűzdeljük meg néhány szemmel.”

 

FŐTT RIZS

„Inkább etetéshez tudnám ajánlani. Fehér színe miatt a vízben jól látható és hamar felkelti a halak érdeklődését. Csalizáshoz vékony húsú, apró szemű horgot kössünk fel. A csali mozgatása olykor a csontkukac látszatát kelti, mert tömegesen fogható vele kisebb halak zöme. Ételfestékkel színezhető”

 

MÉZESKALÁCSOS GYÚRT CSALI

„Nedves kenyeret vagy zsömlét mézeskaláccsal összegyúrva kitűnő horogravaló ponty- és amurcsalit kapunk. Édes íze a vízben hamar terjed.”

 

GYÜMÖLCSÖK

„Főként a domolykó, de gyakran a ponty és amur is felveszi az érett gyümölcsöt. Lehet próbálkozni érett cseresznyével, szőlővel, barackkockával, faeperrel. A gyümölcs csalik illatuk és cukortartalmuk miatt közkedveltek a halak köreiben. Egyes gyümölcsízek folyadék aromában és porokban is kaphatóak.”

 

VIRÁGPOR

„A gyógynövénydrogériákban vásárolhatjuk meg a granulátum szerű virágport. Érdekes íze és illata kedves a halaknak. Én általában kukoricalében oldom fel és az ebből képződött lében tárolom a horogra való szemeket. Meg lehet próbálni etetőanyaghoz keverve is száraz állapotban.”

 

HÚSLEVES KOCKA

„Összetört állapotban keverhető az etetőanyaghoz. Hatása a húslisztel azonos.”

 

B-VITAMIN

„Összetörve por alakban ajánlom kukorica ízesítésére vagy etetőanyaghoz. Étvágygerjesztő hatása van.”

 

LISZTKUKAC

„Horgászüzletekben kapható, vagy gabona feldolgozó üzemeknél beszerezhető kukac. Sárgásbarna színe és mérete miatt jó csali. Horogra tűzve mozgásban van, és mivel keményebb a teste, ezért tovább tart. Keszeg és ponty horgászatához kiváló.”

 

NYÁRFAVIRÁG

„Nyár elején gyakran megfigyeltem, hogy a vízre hullott nyárfavirágzatot az amurok és egyéb apró halak mohón habzsolják. A csalit ki is próbáltam víz tetején úsztatva és sikeresnek bizonyult. Főként amur horgászatához ajánlom.”

 

ALGAPOR

„A díszhal üzletekben kapható algaport busa és amur etetőanyagához keverem. Nagyon kedveli e két hal. Esetleg vaníliaporral kiegészíthető.”

 

HANGYATOJÁS

„Nagyobb hangyafészkekből szedhető meg. A vörösszárnyú keszeg és a küsz szívesen kapkodja el.”

 

VEGETA

„A vegeta ételízesítő port kenyérhez gyúrva vagy etetőanyagba keverve ajánlanám. Nem csak mi szájízünknek kívánatos, hanem halaink ízlelő szerveit is felcsigázza e csali.”

 

SŰRÍTETT TEJ

„A sűrített tej mézzel elkavarva kiváló ízt ad a gyurmacsaliknak. Édes és zamatos így a vízben halaink gyorsan érzékelik. Kukoricamálét is ízesíthetünk vele.”

 

 

 

A könyv sokféle csalit felsorol még. Többek között említést tesz egyéb élő csalikról, műcsalikról, magokról, lisztekről és a bojliról is olvasható pár sor. Némelyik megoldás mai szemmel viccesnek is tűnhet, de nem véletlenül tett említést ezekről az író. Manapság a boltok polcain roskadoznak a különböző ízű, méretű és állagú csoda csalik, de a tapasztalatot és tudást nem lehet megvenni.

 

 

                                                                                                                                                                   Hujber Máté (gola)

                                                                                               Forrás: Ifj. Szoboszlai Lajos „Mire kap a hal?” c. könyv