Dovit, takarmánykiegészítők, takarmányízesítők, horgásztermékek, autogéntechnika, forrasztás, hegesztés, lakatos munkákHosszabb horgásztúrákra elindulva a mindig megfogalmazódó kérdésen töröm a fejem. Mennyit etessek és főként mit? Lehet, hogy ezt ott kellene átgondolni, dehát kinek van manapság mindenre ideje? Általában két-három féle bojlit szoktam készíteni egy hétre, fajtánként 4-5kg-ot. Ebben van egy büdös és egy édes jellegű, a harmadik pedig csak úgy jön. Mindenkinek megvan a tuti bojlija, tehát az adott vízen már bevált ízt mindíg elkészítem. Ezenkívül kerül a táskában még két-három féle gyári golyó is.

Ezeket próbálom úgy összeválogatni, hogy az ízesítésük lehetőleg a házilag készített bojlikhoz hasonlítson. Szerintem nem érdemes sokféle bojlit vinni magunkkal, a túl sok íz bizonytalanná tehet minket, hogy melyik lenne a jó csali? Ez ahhoz vezethet, hogy kapástalanság esetén azonnal váltogatni kezdjük a csalit, ami egy rövidebb túrán még rendben is van. Viszont ha hosszabb időt töltünk el az adott vizen, érdemes kivárni, míg a halak „megszokják”, keresni kezdik az általunk használt ízeket. A szokásos szisztémát alkalmazva az egyik bójánál halas, a másiknál édes bojlit etetek, botonként 30-30 szemet, plusz 17mm és 22mm-es pelletet. A kapások után minden visszahúzásnál 4-5 szem bojlit és pár szem pelletet dobok majd a horog köré.

Természetesen a magok sem maradhatnak ki az etetésből, így kb. 2-2kg vegyes magkeverék valamint tigrismogyoró követi a bojlikat, pelleteket az alpozó etetéshez.

A magokat nagy területen szórom szét, így jobban felkelti a halak érdeklődését.

Mire az utolsó szerelék is a helyére kerül, már eléggé besötétedik. Egy kellemes szalonnasütés, majd a megérdemelt alvás következik. Alighogy lecsuktam a szemem, megszólalt az egyik jelzőm, megjött az első vendégem. Mintegy 25perces fárasztás után sikerült szákba terelni, látván nem is olyan kis példány. Mire a matracra került, már a szomszédban horgászó bojlis kolléga is a vendégem volt. Közösen lemértük; pontosan 18,25 kg-ot nyomott, első vendégként nem is olyan rossz.

Miután újra behúztam végszerelékem, nem volt időnk a szomszéddal sokáig merengeni a dolgokon, azonnal elsült a másik botom is. Mindössze negyedórás fárasztás után a második vendég is a matracon hevert. Öröm volt nézni. Ápolás után ez is visszanyerte szabadságát. A gyönyörű, tökéletes formájú, sérülésmentes hal kereken 9kg-ot nyomott.

Dovit, takarmánykiegészítők, takarmányízesítők, horgásztermékek, autogéntechnika, forrasztás, hegesztés, lakatos munkákEzután ez a végszerelékem is visszakerült a helyére. Majd a kora hajnali órákig csend volt.

Viszont hajnali 5 óra tájt újabb jelentkező érkezet. Nem volt kapitális méretű, de annál szépségesebb koi pontyot köszönthetem a tóparton. A nap közbeni órákban a nagy meleg miatt nem nagyon volt vendégem; elvétve 1-2 kisebb példány 4-5kg-os pontyok és amúrok zavarták meg nyugalmam. Ennek ellenére a késő esti és a kora hajnali órákban nem nagyon volt időm pihenni.

Az egyhetes túra alatt rengeteg 7-11kg közötti pontyot sikerült kifárasztanom, legnagyobb és egyben az első vendégem a 18,25kg-os tükörponty volt.

De mivel nekem nem csak a kapitális pontyok okoznak örömet, ennek az eredménynek is nagyon örültem. Ismételten bizonyított az általam készítet bojli és ez volt a legnagyobb öröm számomra.

A jó néhány év tapasztalatával a hátam mögött úgy gondolom és tapasztalom, hogy a pontyhorgászat egy soha le nem záruló, végtelen, az életünket végigkisérő tanulási folyamat, mely izgalmassá teszi számunkra ezt a szép sportot.

Faragó Roland

Dovit, takarmánykiegészítők, takarmányízesítők, horgásztermékek, autogéntechnika, forrasztás, hegesztés, lakatos munkák Dovit, takarmánykiegészítők, takarmányízesítők, horgásztermékek, autogéntechnika, forrasztás, hegesztés, lakatos munkák Dovit, takarmánykiegészítők, takarmányízesítők, horgásztermékek, autogéntechnika, forrasztás, hegesztés, lakatos munkák