Most nem a hagyományos folyóvízi bolognaizásról lesz szó, hanem van olyan extrém helyzet, amikor a hosszú bot és a módszer segít a halak szákba tereléséhez.

Amikor erős szél fúj és a hagyományos úszózás szinte lehetetlen, akkor szoktam elővenni kedvenc helyemen a bolognai botot.

A tetthely a Dávodi Klágya I, intenzíven telepített 14 hektáros víz. Fő hal a ponty, de megtalálható minden őshonos hal, illetve a nem hazaiak közül az amúr, az ezüstkárász, törpe, busa is.

Szépen úszik a vadkácsa

Természetesen ma is a Dovit etetőanyagai közül választottam.

FEKETE PONTYOZÓ

A többi pontyozó keverékünkhöz hasonlóan ebben is magasabb arányban vannak durvább szemcsék. Sötét színe hűvösebb, tiszta vízben sem riasztja a halakat. Csalétekként mézes és gyümölcsös aromakeveréket alkalmaztunk ennél a mixnél. Ez a különleges ízvilág kora tavasszal és késő ősszel is eredményes. Akárcsak többi hidegvízi keverékünk, ez is magas arányban tartalmaz CSL-őrleményt. Ha kissé aktívabbak a halak válasszuk a fekete pontyozót. Ha egy kiadós keszegezésre vágyunk, a nagyobb szemcséket egy kisméretű rostán akár el is távolíthatjuk belőle, mely egy későbbi pontyozás során még nagyon jól jöhet.

Ehhez kevertem fél zacskó:

Vegyes lebegő angolmorzsát

Kiszerelés: 250 g/tasak 
Gyűjtőcsomagolás: 20 tasak/gyűjtő

4 dl víz kell hozzá

Ilyenkor tavasszal nagyon fontos élőanyag hozzáadása

1 kg etetőanyaghoz elég 1 dl csonti

Az etetőanyagot állni hagyom kb fél órát, addig összeállítom a felszerelést.

Egy 7 m-es 30 gr-os bolognait használok erre a célra, megfelelő méretű orsóval. Hagyományos osztott súlyozással használom a horog felé csökkentve a súlyt. Az úszó 5 gr-ot bír, ami kell is, hogy a szeles időben be tudjunk dobni.

Tipp:

Használjunk hosszú nyelű merítőt, mert szákolásnál gondjaink akadhatnak. Nekem kétszer tört el a bot spicc, mert nagyobb halnál nagyon hátra kellett feszíteni, hogy szákolni tudjak.

Beetetés után még egy deci csontit csúzliztam a területre, hogy az érkező halakat helyben tartsam.

Először a keszegek találták meg a terített asztalt

Alapanyag a sült keszeghez

Biztosan számítottam pontyra is, hiszen intenzíven telepített vizünk van.

Egy idő múlva csökkent a keszegek kapása, ebből arra következtettem, hogy megérkeztek a pontyok, ezért a csonti csokrot kukoricára cseréltem.

Az első dobozos horgász kukoricák a kilencvenes évek közepén jelentek meg a horgászboltok polcain és a Dovit Kft. volt ennek a folyamatnak az úttörője. Ez jelentette a korábban is kapható, de kicsit borsosabb áru üveges kukoricák olcsóbb alternatíváját. Felhasználása többféleképp lehetséges, hiszen kiválóan alkalmas horogra tűzve csaliként, vagy etetőanyagba gyúrva növeli annak fogósságát. Természetesen önmagában is etethető. Egyedülálló illata és frissessége odavonzza a halakat.

TIPP:

A konzervcsalijainkat tuningolhatjuk például aromákkal, színezékekkel. Elég egy kevés aroma vagy pár csepp folyékony színezék és máris egyedivé tettük csalinkat. A variációk száma korlátlan.

Kiszerelés: 300 g/doboz
Gyűjtőcsomagolás: 12 db/gyűjtő

Jól sejtettem, már a következő kapás igazolta ezt, megérkezett az első ponty. Szerencsére és a hosszú botnak köszönhetően sikerült időben elkormányozni a halat az akadótól majd megszákolni.

Az újra dobás után az egész megismétlődött. Csak most tükrös helyett pikkelyes ponty érkezett-

Telepített egyen pontyok

Mivel a napi 2 db pontyos kvóta kimerült, gondoltam fogok még egy-két keszeget, ezért újra csonti csokorral csaliztam. De nem nagyon húzkodták a keszegek. Először arra gyanakodtam, hogy a megakasztott pontyok szétugrasztották a keszeg csapatot, de nem ez volt az oka,

A következő kapás után karikába hajlott a nyél, majd kicsit hosszabb fárasztás után gyönyörű harcsa került a szákba.

6,43 kg-ot mutatott a mérleg

Ezzel bebizonyosodott számomra, hogy a bolognai botozásnak helye van állóvízen is, nem csak folyóvízen használható.

Próbáljátok ki és használjátok nyugodtan.

Both László Veteránbajnok