CSL-t a Dunán is

A tél felé haladva az egyre hidegebb időjárás miatt a vizek hőmérséklete is folyamatosan csökken. Ez azt jelenti, hogy horgászatról horgászatra némi képen finomítani kell a szerelékünket, igazodnunk kell a megváltozott körülményekhez.

 

A Duna hőmérséklete 6-7 °C fok körül van, így hideg vízi horgászatra kell készülni. Ahogy a nyárból az őszbe és az őszből télbe haladunk folyamatosan újabb és újabb trükköket vetek be, hogy halat fogjak. A Dunán épp olyan hatásos finomítani a szereléket és módosítani az etetőanyagot, mint bármelyik állóvízen. A múltheti horgászatom során jó eredményeket hozott, hogy hideg vízi etetőanyagra váltottam.

 

Tipp:

Alacsony vízhőmérséklet esetén válts hideg vízi etetőanyagra. Ezek a típusú etetőmixek alkalmazkodnak a halak érzékeléséhez színvilágban és ízvilágban egyaránt. A hideg vízre fejlesztett etetők és aromák jól terjednek hideg vízben is, így hamarabb felkeltik a távolabb lévő halak érdeklődését is.

 

 

 

A fenti etetőanyagokból és adalékokból készítettem az etetőmixemet.

 

Természetesen ehhez még csontit is tettem. Tetszés szerint adagolható, én 2 dl használtam fél kiló Dovit Fekete Pontyozó etetőhöz, fél-fél zacskó cls őrleményhez és angol morzsához.

 

Mindezt  fél üveg ananász ízesítésű CSL Liquid aromával turbóztam fel.

 

A tavi horgászok, főként a pontyhorgászok körében, jól ismert a CSL használata. Ezt az adalékot nem csupán a tavi, hanem a folyóvízi halak is kedvelik.

 

Már egy kupaknyi is nagyon jól látszik, ahogyan a fenekén egy vékony réteget képez. A víz nem viszi el rögtön mindet, folyamatosan és intenzíven terjed az etetőanyagból.

 

Természetes színű felhőt képez, biztosan nem riasztja el az óvatos vadvízi halakat. Hatása intenzív, néhány fokos vízben is jól terjed és rendkívül hosszasan jelen van az etetőanyag környékén.

 

A végeredmény egy tartalmas etetőanyag hideg vízi dunai feederezéshez márnára, keszegekre, pontyra.

 

Novemberhez képest nagyon jó idő volt. Ez mellett, amikor nem volt kapásom, akkor sem unatkoztam. Folyamatosan volt társaságom. A vadkacsák sokszor kíváncsiskodtak körülöttem és csipegették a lepottyanó etetőanyag morzsákat és csontikat. Horgászbot nélkül is jól éreztem volna magamat.

 

Ahogy az lenni szokott, az első halam nem a legnagyobb példányok közül került ki. Ez a kis küllő jelezte, hogy vannak halak a horgászhelyem környékén és tetszik nekik a felkínált csali.

 

Főként távoli dobásokkal próbáltam a halakat megkeresni. Szerencsére a gébek azt a részt elkerülték, így tovább bent hagyhattam a szerelékemet. 10°C vízhőmérséklet alatt már nem jönnek gyorsan a kapások.

 

A hideg vízben nehezen ázik le a dipp a csontiról, így minden bedobásnál bemártottam. Így emelem ki a csalimat az etetőanyagban lévő csontik közül.

 

Érdemes kivárni. 30-40 percnyi várakozás után találták meg a halak a nekik szánt csontit. A horgászat során több szép pikkelyest is fogtam.

 

 

 

Nagy örömömre szolgál, hogy több védett hallal is találkozhattam. A termetes leánykoncérokat külön izgalmas megfogni. Az egy kilót meghaladó példányok már meglehetősen harciasak, fárasztani kell őket, a féket is többször megszólaltatják. Egy szép márna tovább színesítette a palettát és nagyszerű pillanatokat okozott. Néhány perces küzdelem után lencsevégre is kaphattam.

 

 

A novemberi Duna is bőven tartogat szépséget. Érdemes kilátogatni.

 

Jól öltözzetek fel, mert hideg van! Görbüljön!

Vélemény, hozzászólás?