XVIII. Alkalommal került megrendezésre a Bajai Halfőző fesztivál a halászlé fővárosában.

 halfőző1Ahogy ígértem , egy igazi bajai halászlé recept egy Bajaitól!

Na de lássuk hogyan készül!

Hozzávalók:

  • 1 üveg jó minőségű vörösbor
  • 3kg ponty (4fő részére) tovább színesíthetjük az íz világot apró hallal pl. kárász törpeharcsa hozzáadásával
  • 3 nagy fej vöröshagyma (kilogrammonként 1 fej)
  • 1 fej fokhagyma
  • 3 púpozott evőkanál kalocsai őrölt édes-nemes piros paprika
  • 3-4 erős cseresznyepaprika
  • Ízesítés szerint só
  • 1 csomag gyufatészta (8 tojásos)

 Bajai halászlé elkészítése:

A halat megtisztítjuk, beirdaljuk, és kétujjnyi szeletekre vágjuk, majd besózzuk. A fejet félbe vágjuk és a kopoltyú húsos részéhez 1-1 gerezd foghagymát teszünk, az ikrát és a tejet, ha van, külön rakjuk. Legalább 2-3 órára hűtőben tároljuk. Figyeljünk oda, a ponty keserű fogát feltétlen távolítsuk el!

hal tisztítása    szeletelre vágjuk         pl_2_04

A vöröshagymát és a fokhagymát apró kockákra vágjuk. A bográcsba a hagymát belerakjuk, a halfejet rakjuk a legaljára ez a későbbiekben fontos szerepet fog játszani a megfelelő halászlé elkészítésében. Kilogrammonként 1,3 liter vízzel felöntjük.

pl_2_05          pl_2_06         pl_2_07

Gyújtsuk meg a tüzet, lehetőség szerint puhafát használjunk és figyeljünk arra, hogy a hallé folyamatosan erősen forrjon. Akinek esetleg nincs lehetősége csak gázzal főzni ezt egyszerűbben kivitelezheti, viszont az igazi főzés „fillingje” és nem utolsósorban a halászlén érezhető füstös ízt nem tudja biztosítani.   

 halaszle2            halaszle1

Nagyon fontos az idő a főzés során, ha felforrt tegyük bele az őrölt pirospaprikát. Innentől számított 25 perc múlva kész is leszünk, de ne szaladjuk előre… Forrástól számított 15 perc múlva az ikrát és tejet, majd a cseresznyepaprikákat rakjuk bele, borból 1,5dl a halászléhez öntjük! Ez azért fontos, mert ezáltal nem fognak szétesni a halszeletek, ami fogyasztásnál és a tálalásnál a látvány szempontjából is lényeges dolog. 5 perccel az idő letelte előtt ízlés szerint sózzuk, ízesítjük. A tésztát sós vízben kifőzzük. A halat külön tálra kiszedjük és így tálaljuk.

Baráti társaságok, összejövetelek közös programja is lehet ez a kis főzőcskézés.

halaszle

Mindenkinek jó főzést, és nem utolsósorban nagyon jó étvágyat kívánok ehhez a nem mindennapi étekhez!

Írta: Polcsits László DOVIT Feeder Team
Képek: Polcsits László