A tél nem tartozik a horgászok kedvenc évszakai közé. Ilyenkor a halak már nagyon finnyásan táplálkoznak, nincsenek már azok a botvivős kapások, minden egyes akcióért meg kell küzdeni, és hát nem is a legkellemesebb dolog a mínuszokban üldögélni. A pecások döntő többsége ilyenkor félre teszi a felszerelést, vagy megtartja az éves „karbantartást“, letisztítgatja a dolgait, előkéket köt vagy zsinórt cserél. Már az intenzíven telepített tavak partján sem találkozni a horgászokkal, jobban élvezik a szoba melegét, még ha nincsenek is befagyva a vizeink.

Vadvízi horgászként ilyenkor is inkább a kisebb folyókat, csatornákat vallatom, ezeken a víztípusokon pályázhatunk a legnagyobb eséllyel a sikerre, de még így is, télen a mínuszokban a halfogás igazi kihívás.

Ebben a cikkben olyan tippeket, trükköket szeretnék mutatni, amivel ti is eredményesek lehettek, ha kedvet kaptok egy vadvizi feederezéshez, ha esetleg befagynak kedvenc tavaitok, vagy csak szeretnétek kipróbálni.


Merre keressük a halakat?

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a helyválasztás az eredményességünk akár több, mint 70%-át is befolyásolhatja téli horgászataink során. Ilyenkor a halak már a folyóvizen szakaszonként vannak szétállva, csapatokba tömörülve, és nagyon minimális az a táv, amit ilyenkor már beúsznak. Két nagyobb csapat, vagy haltartó hely között akár több száz méter, de akár több mint egy kilométer is lehet megfigyeléseim alapján. Így hát érdemes egy kis időt rászánni a meghorgászandó vízterület feltérképezésére. Én az alábbi szempontok alapján választom ki téli horgászhelyeimet:

– környékbeli horgászok aktuális fogásai, élménybeszámolói


Ha teljesen magam derítem fel az adott szakaszt:

– Azt gondolhatnánk, hogy télen a hal csak a fenéken mozog, de ez az állítás téves. Fényváltáskor úgy reggel, mint este ugyanúgy fordulásokat láthatunk a víz tetején, mint nyáron, ezzel a halak elárulják számunkra aktuális helyzetüket.

– A folyószakasznak nem csak a lassú, legmélyebb részeit fürkészem át halra utaló jelek után, hanem a sekélyebb részeit is. Itt természetesen nem a térdig erő, sekély szakaszokra gondolok, hanem az 1,3-1,5méter és annál mélyebb részekre, míg csatornákon a 80 centinél mélyebb szakaszokra gondolok.

Számtalanszor előfordult már, hogy az ígéretes helyeken kudarcot könyveltünk el, és az olyan szakaszokon tudtunk eredményesek lenni, amelyekre senki sem gondolt.

– Sajnos a kormoránpopuláció egyre csak nő, de érdemes még megfigyelni a mozgásukat és aktuális vadászterületüket, mert az mindig halra utal.


Etetőanyag, aroma és az élőanyag kérdése

A lehűlt, letisztult természetes vizeken a sötétebb tónusú etetőanyagokat favorizálom. A sötétebb színárnyalat kevésbé kelt gyanakvást az amúgy is keveset és óvatosan táplálkozó halakban.

TIPP: Ha van egy egész éves jól bevált keverékünk, amit előszeretettel használnánk télen is, de a színe nem megfelelő, akkor a Dovit Fekete Porszínezékkel a megfelelő „télies“ árnyalattá tudjuk változtatni.

Törekedjünk arra, hogy az etetőanyagunk finom, vagy közepes szemcseméretű legyen, hogy a hideg vízben óvatosan keresgélő halak ne teljenek el túl gyorsan. Az én személyes 4 évszakos kedvencem a 2021-es újdonságok közül a Dovit SPM Competition.


Az SPM egy közepes szemcseméretű, olajos magokban gazdag, kókuszos beütésű etetőanyag. A pontyól kezdve a karikakeszegig, minden hal megfogható vele, felhasználhatjuk úgy ROM kosárba, mint method kosárba, úgyhogy egy igazán „mindenes“ kaja. Bekeverésnél érdemes figyelembe venni, hogy a magas olajosmag tartalmának köszönhetően a vizet lassabban veszi fel, valamint a téli pár fokos vizet is alapból lassabban szívja föl az etetőanyagunk, ezért nagy odafigyeléssel érdemes elkészíteni az etetőanyagot a vízparton, mert könnyen túlvizezhetjük. Ha időt szeretnénk spórolni, és nem szeretnénk kockáztatni, hogy túlnedvesítsük az etetőanyagunkat, akkor érdemes már otthon elkészítenünk a horgászat előtti este.

Mivel egy közepes szemcseméretű, nagyon gazdag beltartalommal bíró etetőanyagról van szó, bekeverés után egy kis lyukú rostán töröm át a keverékünket. Ezzel célom, hogy az etetőanyagban levő nagyobb szemcséket kiválasszam a keverékünkből, hogy a finoman táplálkozó halaknak a csalink legyen az elsődleges választása.


Az aromakérdés a horgászok táborát 2 csoportra osztja:

a) akik szerint hideg vízben az aromás/túlaromázott etetőanyagok jobban működnek

b) akik szerint a szolidabb, visszafogottabb, natúr jellegú etetőanyagok működnek jobban hideg vízben

Az én véleményem az, hogy az aromakérdés teljesen vízfüggő, illetve mondanám azt is, hogy napfüggő. Míg egyik nap az egyik adhatja a több halat, addig a másik nap lehet ugyanazzal egy darabot se tudnánk fogni.

Én személy szerint a második csoportot erősítem. Téli horgászataimon, mindig egy visszafogottabb, natúr jellegű etetőanyaggal kezdem a horgászatot, és ha nem hozza a várt eredményt, olyankor nyúlok aroma után. A túlaromázott etetőanyagok hozhatnak nagy sikert is, viszont ha egy olyan napot fogunk ki, akár riasztóként is hathat a halakra. Míg a natúr, aromamentes etetőanyagba/etetőanyaghoz könnyen hozzá tudjuk adagolni a különféle aromákat ha szükséges, addig a már előre elkészített aromás keverékből már nem tudjuk kivenni az extra aromát.

Fontos megnézni azt is, hogy hideg vízben milyen aromákat használunk a horgászathoz. A cukros és olajos bázisú aromák elvesztik a csalogatóhatásukat teljes mértékben, mert a hideg vízben ledermednek.

A 2021-es Dovit újdonságok között felbukkant 2 aromacsalád a Dovit Splash és a Dovit Magma.

Az aromakérdés a horgászok táborát 2 csoportra osztja:

a) akik szerint hideg vízben az aromás/túlaromázott etetőanyagok jobban működnek

b) akik szerint a szolidabb, visszafogottabb, natúr jellegú etetőanyagok működnek jobban hideg vízben

Az én véleményem az, hogy az aromakérdés teljesen vízfüggő, illetve mondanám azt is, hogy napfüggő. Míg egyik nap az egyik adhatja a több halat, addig a másik nap lehet ugyanazzal egy darabot se tudnánk fogni.

Én személy szerint a második csoportot erősítem. Téli horgászataimon, mindig egy visszafogottabb, natúr jellegű etetőanyaggal kezdem a horgászatot, és ha nem hozza a várt eredményt, olyankor nyúlok aroma után. A túlaromázott etetőanyagok hozhatnak nagy sikert is, viszont ha egy olyan napot fogunk ki, akár riasztóként is hathat a halakra. Míg a natúr, aromamentes etetőanyagba/etetőanyaghoz könnyen hozzá tudjuk adagolni a különféle aromákat ha szükséges, addig a már előre elkészített aromás keverékből már nem tudjuk kivenni az extra aromát.

Fontos megnézni azt is, hogy hideg vízben milyen aromákat használunk a horgászathoz. A cukros és olajos bázisú aromák elvesztik a csalogatóhatásukat teljes mértékben, mert a hideg vízben ledermednek.

A 2021-es Dovit újdonságok között felbukkant 2 aromacsalád a Dovit Splash és a Dovit Magma.

Ezek az aromák nemcsak a method és pontyhorgászoknak lettek kifejlesztve, hanem a vadvízi horgászok is találnak köztük maguknak valót. Mivel 2 különböző tulajdonságú aromáról beszélünk, 2 különböző effektust tudunk elérni az etetésünkön, de egy valami közös bennük, mind a 2 aroma tökéletesen dolgozik hideg vízben is.



A Dovit Magma egy nagy töménységű, rendkívül sűrű attraktor. Bár elsősorban a method horgászathoz lett kifejlesztve, kosáron kívüli felhasználásra, addig a klasszikus feederezésben a kosárba, az élőanyagra, szemesanyagra csöppentve is remekül működik. Mivel egy rettentő sűrű aromáról van szó, ezért biztos, hogy az etetésünkön fejti ki a hatását, az áramlat nem sodorja el, vagy csak nagyon-nagyon lassan.


A Dovit Splash szintén nagy töménységű, de egy picivel hígabb aroma a Magmánál, ugyanis a Splash szerepe, hogy vízbeérés után azonnali, robbánászerű hatást váltson ki. Nem csak az ízével és illatával kelti fel a halak figyelmét, hanem egy nagyon attraktív, színes felhőt is képez. Csatornákon, folyóvízen is előszeretettel használom, mert ahogy folyamatosan dolgozik, és az áramlat lassan sodorja ezt a színes, ízes felhőt, így megnő az etetésem hatósugara több méterrel, ezáltal iránytűként szolgál az etetésemhez a lentebb tartózkodó halak számára.



A hideg vízben sem mondok le az élőanyagról, bár ilyenkor jóval kevesebbet használok el, mint nyáron vagy ősszel. Egy ilyen horgászatra pár deci csonti, és egy doboz pinki teljesen elegendő szokott lenni.

Ha nagyobb mennyiségű élőanyagot szeretnék bejuttatni, a csontit minden esetben „turmixolom“. Az ilyen módon elkészített lárvák is egy nagyon csalogató, csontifelhőt képeznek a víz alatt, jól lakatni nem tudjuk velük az óvatosan táplálkozó halakat, és nagy konkurenciát sem képezünk így a csalinknak.

Ha nem áll módunkban a csontit leturmixolni, akkor dobásonként 4-6 szem a kosárban teljesen elegendő.



Felszerelés, horgászat, stratégia

A felszerelés összeállításánál több szempontot figyelembe kell vennünk. Olyan botot válasszunk, ami kellően vékony és rugalmas, ami lehetővé teszi a vékony előkével és kis horggal történő horgászatot, lehetőség szerint light vagy medium light karakterisztikájú, de legyen benne elég erőtartalék a kosarak eldobásához. Ilyenkor már nem számíthatunk vehemens, igazi botcsavarós kapásokra, inkább csak óvatos húzásokra, csipedésekre, de számtalanszor az is előfordul, hogy elalszik a hal a horgunkon, ezért ajánlott a fonott főzsinór használata. A fonott főzsinór nyúlása nulla, ezt egy erőgumival kompenzálom, hogy a szerelékben legyen egy minimális „nyúlás“, hogy a pici horog a halak szája széléből ne pattogjon ki.


Kosárból mindenképp törekednünk kell, hogy kis töltőtömegű legyen, mert nincs szükségünk nagy mennyiségű csalogatóanyag bevételére, és a célunk nem a halak jóllakatása.

Alapozó etetést sem szükséges ilyenkor végezni, hanem a folyamatos újradobálással egy pici kosárral is fel tudunk építeni egy megfelelő „télies“ etetést.


Remélem ezzel az írással sikerült hasznos információkat, tippeket adnom számotokra. Bízom benne hogy sikeresen fogjátok alkalmazni, és akkor is a horgászatot fogjátok választani a szoba csábító melege helyett, mikor kedvenc vizeitek akár jég alá kerülnek!

Katona Tibor

Dovit Szlovákia