Nem titok, hogy az utolsó években a Vág folyó nagyon a szívemhez nőtt a maga gyönyörűségével, kiszámíthatatlanságával, nagytestű halaival.

Bár egész évben szívesen horgászom ezen a folyón, főleg ősztől-tavaszig, be kell hogy valljam, nyáron kissé hanyagolom ezt a vizet. Ilyenkor a száguldózó, a horgászokat, turistákat figyelembe nem vevő jetskisek, jachtok, motorcsónakok kedvét szegik az embernek.

Ebben a folyóban rengeteg hal található, közel s távol nem találkoztam ilyen vadvízzel, ami ennyi halat rejt. Viccesnek hangozhat, de ez a másik indok, amiért nyáron kevesebbet járok ide, hogy ebben az időszakban a temérdek átlag méretű keszeg szinte lehetetlenné teszik a horgászatot, ugyanis az 5-6-7 méteres vízben már vízközt is képesek leverni a kukoricát, pelletet. (csonti, szúnyog, gilisztafarok, ilyenkor szóba sem jöhet).

Ilyen apróságoktól hemzsegett még a Vág szeptemberben


De végre beköszöntött a szeptember , megkezdődik a kedvenc feederes időszakom. Az előző évekhez képest jóval melegebbnek bizonyult ez a hónap, így az ősz kezdetével még nem húzódtak el a kisebb keszegek, hanem még mindig teljes erőbedobással portyáztak.

Ez egy remek kihívást adott nekem, hogy ezek közül az átlagos méretű keszegek közül kiszelektáljam a már testesebb egyedeket, amik miatt oly annyira szeretem ezt a vizet. De végre beköszöntött a szeptember , megkezdődik a kedvenc feederes időszakom. Az előző évekhez képest jóval melegebbnek bizonyult ez a hónap, így az ősz kezdetével még nem húzódtak el a kisebb keszegek, hanem még mindig teljes erőbedobással portyáztak.

Ez egy remek kihívást adott nekem, hogy ezek közül az átlagos méretű keszegek közül kiszelektáljam a már testesebb egyedeket, amik miatt oly annyira szeretem ezt a vizet.

Nézzük hát az én tippjeim, praktikáim, miként válogatom ki folyóvizen ősszel a szebb keszegeket, a sok „apróság“ közül!

1. Etetőanyag (Halliszt vagy hallisztmentes?)

Ez a kérdés a horgászokat két táborra oszthatja, hogy halliszt vagy hallisztmentes etetőanyagot készítsen a horgászatra. Ha szelektíven szeretnék nagyobb testű keszegekre horgászni, nálam csakis a halliszt tartalmú etetőanyagok jöhetnek számításba. Számtalanszor bizonyított már szelektív hatásában. (Természetesen egy nagyon kevés édes keszeges etetőanyagot is magam mellé készítek B-opciónak, esetleg vegyíteni a két etetőanyagot, elvégre sohasem tudjuk előre, hogy az adott nap mi fog működni).

Erre a horgászatra egy zöldes, erősen halas, tesztelés alatt álló új etetőanyagot hoztam magammal. Bár zöld színű etetőanyaggal nagyon kevés horgászt látok horgászni, pedig nagyon attraktív, és eredményes tud lenni. Az édes etetőanyagom pedig a jól bevált Dovit Sweet BreamsComplex szériából.


2. Giliszta, giliszta, giliszta

A nagy testű keszegek imádják a gilisztát, ez nem kérdés. Előfordulnak olyan horgászatok is, hogy szinte csak ez az egyetlen csali, amit a hal hajlandó felvenni.

A gilisztavágásnak nagy szerep jut, ugyanis a vágás módjával nagyban befolyásolhatjuk, hogy mit fogunk. Ha a nagyobb testű keszegeket szeretnénk megcélozni, akkor elég a gilisztákat félbe vágni, nagy izgő-mozgó falatokat hagyni. A megtöltött kosár legtöbbször egy tűpárnára hasonlít ilyenkor, de ez ellenállhatatlan a halak számára.

Ha az átlagméretű keszegek a célunk, akkor apróra vágjuk a gilisztát, olló vagy aprító segítségével.

Ha a kisebbre vágott gilisztás etetésen sikerül fogni testesebb halat, kezdjük el durvábbra vágni a gilisztát, kis idővel a termetesebb egyedek elnyomják a kisebbeket, és csak a nagyjából tudunk majd zsákmányolni.

TIPP: a vágott gilisztát mindig csak egy-két dobásra előre készítsük el, és az etetőanyaghoz mindig csak dobás előtt adagoljuk hozzá, ugyanis az etetőanyagban levő sók kiszárítják, kiszívják a gilisztákat, és elvesztik csalogató képességüket.



3. További csalogatóanyagok

Egyértelműen a legattraktívabb csalogatóanyag ezen a horgászaton a giliszta, de szükségünk van még egyébb kiegészítő csalogatóanyagokra a halak helybentartásához.

csemegekukorica – mint minden békés hal, a keszegek is imádják a kukoricát, főleg a nagyobb testű egyedek. Édes ízének és sárgás színének nem tudnak elleállni. De nem csak etetőkosárba használom, hanem kiváló csali is keszegezés közben.


Magic Method Pellet Eper-Hal – bár legtöbbször kiegészítőként keszegezésnél én is pastonchinot vagy angolmorzsát használok, úgy vélem, hogy a modern keszeghorgászatban már egyre nagyobb teret fognak hódítani a mikropelletek is. A pelletet az etetőanyaghoz nem száraz állapotban adagolom, és nem is 2mm=2 perc áztatás elven elkészítve, hanem csak 1 percet áztatva. Így a pellet kívül puha, belül kemény marad, úgy még az etetésen is folyamatosan puhulnak, és a később érkező szebb példányok folyamatosan tudnak találni maguknak tetszetős falatot, és tudnak válogatni, csipegetni.


4. Kosárméret, etetés

Ahogy az etetőanyagok terén, úgy az etetés terén is megvan mindenkinek a saját kis teóriája. Valaki a kis alapra esküszik, vagy egy közepes méretű kosárral folyamatosan, ütemre horgászva az ami bevált másoknak.

Bár én nem vagyok a nagy alap híve, keszeghorgászatnál mégis a nagy alapot favorizálom: Terítsük meg az asztalt!


Az etetést egy nagy méretű kosárral végzem, amit gazdagon belemerítek a vágott gilisztába, kukoricába és mikropelletbe, majd kétoldalról lezárom. Folyóvízhez is mérten 15 nagykosaras dobás bőven elegendő alapot nyújt, hogy legyen mire a később érkező testesebb keszegeknek érkeznie. Az alapozás után, egy közepes méretű kosárral folytatom a horgászatot egészen végig, hogy folyamatosan fenn tudjam tartani az etetésem.


De előfordulhat, hogy nehezen indul be a halfogás, nagyon óvatosak a kapások, nem úgy húzzák el a csalit a halak, akkor megeshetett, hogy a kelleténél nagyobb alapot tettünk be, ilyenkor kisebb méretű kosárra váltok, majd a megfelelő időben visszatehetjük a közepes méretűt.


5. Horogméret, csalik

Csalik terén a giliszta és kukorica az, ami szóba jöhet. A csonti, pinki, szúnyog teljes mértékben kerülendő, ugyanis képes rendkívüli módon az apró halakat behúzni, és ellehetetleníteni a horgászatot, hogy szebb példányokat fogjunk.  Ebből a két csaliból is egyébként rengeteg csalikombinációt alkothatunk. Közepen megszúrva, lecsípve, szétnyomva, és még lehetne sorolni. De ami számomra a legjobban szelektálja a testesebb keszegféléket, a két szál dendrobéna giliszta hajszálelőkén felkínálva.


Ez a fajta gilisztafelkínálás már több helyen bizonyított, és mindig  szemmel láthatóan nagyobb halakat adott, mint ha szimplán horogra tűztem volna a gilisztákat.

Ehhez a csalihoz általában 10-es méretű horgot használok. Bár valaki tarthat már ettől a mérettől, de a horog súlya sokkal többet nyom latba, mint maga a mérete. Nem kell félnünk tőle, kevesebb kapást biztos nem fog eredményezni. 


6. Legyünk türelemmel

Természetesen, csontival vagy apró gilisztafarokkal dobásra, már a kosár besüllyedése előtt húzhatnánk az apróbb keszegnépet, de a nagyobb egyedek kiszelektálása időt igényel. Ilyenkor az ütemet is ehhez mérten kell igazítani, ami lehet akár 5+ perc. Nem valószínű, hogy első dobásra megfogjuk életünk keszegét, vagy rögtön egy nagyobb példány jelentkezik (persze minden benne van a pakliban), ne adjuk fel, ne szomorodjunk el. Kísérletezzünk, és a beleölt energia előbb utóbb kifizetődik – gyönyörű halakat terelhetünk a merítőnkbe egy fotó erejéig.

A türelem, munka és az odafigyelés a sok apróságra meghozza az eredményt


Sajnos láttam bejegyzéseket, ahol azt elemezték, hogy azért nem keszegeznek, mert az adott környéken csak az apraja fogható, és már zavaró. Bízom benne, hogy ezzel a kis írással  tovább tudtam népszerűsíteni a keszeghorgászatot, és tudtam nektek segíteni, miként válogassátok le azokon a vizeken a szebb keszegeket, ahol rengeteg apróhal van, és ily módon tudok hozzájárulni, hogy megfoghassátok életetek keszegét!

Katona Tibor

Dovit Szlovákia